V Česku byla poprvé vyzkoušena léčba hypertenze stimulací nervů

18. 11. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice specialisté minulý týden poprvé vyzkoušeli léčbu vysokého krevního tlaku chirurgickým zákrokem, po němž jsou speciální nervová vlákna ovlivňována pomocí elektrických impulzů z voperovaného stimulátoru.


Takzvaná barostimulace je určena pro pacienty s těžkou hypertenzí, která nereaguje na žádnou jinou léčbu.

Operační zákrok, na němž spolupracovali kardiologové a cévní chirurgové Nemocnice Na Homolce, se zaměřuje na baroreceptory, které se podílejí na regulaci krevního tlaku. Ty se nacházejí na stěně krkavice a jsou součástí autonomního, tedy vůlí neovlivnitelného nervového systému.

Za normálních okolností tyto receptory dostávají informaci, že je tlak příliš vysoký, a na základě toho dávají signály ke snížení napětí cévních stěn. Lékaři však předpokládají, že právě tato funkce u některých lidí nefunguje. „Abychom tuto nefungující zpětnou vazbu obnovili, zkoušíme ovlivnění baroreceptorů elektrickými impulzy z naimplantované elektrody propojené se stimulátorem,“ uvedl v tiskové zprávě primář kardiologie Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Společně s cévním chirurgem Petrem Šedivým provedl operaci jednašedesátileté ženy, která dlouhodobě trpěla neovlivnitelným vysokým krevním tlakem. Za sebou už měla také několik chirurgických zákroků srdce a cév. Jeden z nich lékaři prováděli právě kvůli extrémně zvýšenému tlaku, který nemohli dostat pod kontrolu ani maximálními dávkami léků.

Následné zlepšení bylo pouze dočasné a specialisté na základě dalších vyšetření usoudili, že by problém mohl být v baroreceptorech. Při zhruba hodinovém zákroku dostala pacientka do krční tepny tři až čtyři milimetry velkou elektrodu. Před jejím definitivním upevněním postupně testovali, kde vyvolá největší pokles tlaku. „Podmínkou bylo, aby se tlak snížil alespoň o deset procent. Nám se podařilo vybrat místo, kde jsme díky stimulaci zaznamenali pokles tlaku dokonce o dvacet procent - z hodnoty 149 klesl horní, systolický tlak na 120,“ uvedl Neužil.

Elektroda byla přes klíční kost protažena na přední stranu hrudníku, kde ji ovládá vlastní stimulátor umístěný v podkožní kapse. Ten se neliší od běžného kardiostimulátoru.

Stejně jako ostatní nervové stimulace je i tento zákrok hrazen z veřejného zdravotního pojištění. „Výkon je ovšem určen pro přísně indikované pacienty, jejichž hypertenze není řešitelná jiným způsobem a u nichž dobře nefungují přirozené regulační systémy,“ doplnil primář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?