V ČR je asi pět procent lidí s významně sníženou funkcí ledvin

11. 3. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice je podle lékařů asi pět procent lidí s významně sníženou filtrační funkcí ledvin. Hlavní příčinou chronického selhání ledvin je cukrovka.


Kdo trpí cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo nadváhou, měl by si nechat ledviny vyšetřit. To mohou zájemci učinit ve čtvrtek 11. března na Světový den ledvin v Praze a v dalších městech.

Ledviny velmi úzce souvisejí s cukrovkou, protože vysoká hladina cukru v krvi a komplikace související s cukrovkou poškozují drobné cévy v organismu. „Jelikož ledviny obsahují síť cévních klubíček, dochází k těžkému poškození těchto cévních klubíček a v důsledku potom i k selhávání ledvin,“ řekla dnes ČTK předsedkyně České nefrologické společnosti Romana Ryšavá.

V republice nyní žije kolem 5500 pacientů, kteří jsou na umělé ledvině. Zhruba 3500 pacientů žije s transplantovanou ledvinou. V populaci je zhruba pět až osm procent lidí s onemocněním ledvin, kteří ale ještě nepotřebují dialýzu. Pacientů po transplantaci ledviny přibývá kvůli tomu, že se dožívají vyššího věku. K nim je nutno přičíst zhruba 400 nových transplantací ledvin ročně. „Takže přibývá 400 pacientů s novým štěpem každý rok,“ uvedla profesorka.

I právě kvůli diabetikům je první rok vstupu na dialýzu docela vysoká úmrtnost. Úmrtnost lidí s cukrovkou na umělé ledvině je zhruba dvakrát větší než u lidí, kteří cukrovku nemají, upozornila Ryšavá.

Navíc v dnešní době se na umělou ledvinu připojují i starší pacienti, u nichž je očekávané přežití krátkodobější. Takže celkový počet lidí na umělé ledvině už příliš nestoupá, počty zůstávají zhruba stejné, dodala.

Počet lidí s cukrovkou v Česku roste. Neléčené diabetické postižení ledvin vede neodvratně k jejich selhání a následně i k smrti. Po pěti letech od odhalení selhání ledvin přežívá jen 30 procent nemocných, upozornil předseda České diabetologické společnosti profesor Milan Kvapil.

Problémem onemocnění ledvin je rozpoznat příznaky včas, ledviny ani cukrovka totiž zpočátku vůbec nebolí. Rozvinuté onemocnění vyžaduje podstatně náročnější léčebný postup. Roční léčba pacienta na umělé ledvině stojí minimálně milion korun.

Léčba pacientů po transplantaci je levnější, ale ne každý je pro ni vhodný. Přitom preventivní vyšetření vzorku moči a odhad filtrační funkce ledvin stojí asi 60 korun.

Zájemci o vyšetření, která odhalí chronické onemocnění ledvin, mohou být ve čtvrtek 11. března mezi 13:00 a 15:00 v rámci Světového dne ledvin zdarma vyšetřeni v odběrovém centru v přízemí Fakultní polikliniky Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 2, Karlovo náměstí 32. Kromě Prahy se k preventivní akci připojila například města Plzeň, Brno, Olomouc, Písek, Vsetín, Liberec, Šternberk, Pelhřimov a Blansko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?