V ČR přibývá nemocných kapavkou, na dvojnásobek od roku 2012

3. 10. 2016 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku v posledních letech přibývá nemocných kapavkou. Od roku 2012 se počet případů téměř zdvojnásobil ze 709 na loňských 1395. Důvodem může být podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové narůstající rezistence na antibiotika, tedy odolnost vůči působení těchto léků, i lepší diagnostika choroby.


Řekla to na semináři k problematice pohlavních chorob ve Sněmovně. Dlouhodobě vzrůstá i počet nemocných HIV, ke konci srpna jich v Česku bylo 2836, což znamená od ledna nárůst o 216 případů. Za celý loňský rok bylo nových případů HIV 266.

Odborníci dlouhodobě upozorňují na to, že pohlavních nemocí v Česku přibývá, chybí osvěta a lidé se těchto chorob přenášených sexem neobávají.

Podle posledních údajů prezentovaných na semináři v posledních třech letech strmě narostl počet případů kapavky. „To může souviset s narůstající rezistencí k antibiotikům, případně i se zlepšenou diagnostikou,“ uvedla hygienička Gottvaldová.

Dlouhodobě také narůstá počet lidí, kteří se nakazili virem HIV. Vysoký je přenos především mezi homo- a bisexuálními lidmi, hlavně muži. Podle hygieničky to souvisí především s rizikovým chováním těchto lidí. V loňském roce tvořili asi 76 procent, o rok dříve 71 procent z celkového počtu nových případů. V roce 2014 to byl podle Gottvaldové po Chorvatsku druhý nejvyšší podíl v Evropě.

Díky preventivním a terénním programům, které nabízejí výměny injekčních stříkaček, je naopak poměrně nízký (v řádech jednotek procent) přenos mezi injekčními uživateli drog.

Podíl cizinců na celkové počtu nakažených virem HIV se podle Gottvaldové pohybuje stabilně mezi 25 a 30 procenty, přičemž nejvíce jsou zastoupeny národnosti, které mají i nejvyšší podíl zastoupení v ČR.

Podle hlavní hygieničky jsou u nových případů HIV často zaznamenány i ostatní pohlavní onemocnění, především syfilis a kapavka. Loni měla kapavku více než čtvrtina lidí, kteří se nově nakazili HIV.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?