V Luhačovicích začali rokovat diabetologové

19. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V pořadí již 38. mezinárodní Diabetologické dny byly včera zahájeny v Luhačovicích. Kongresu se zúčastní na 700 specialistů, jejichž oborem je péče o pacienty trpící diabetem...


Luhačovice - V pořadí již osmatřicáté mezinárodní Diabetologické dny byly včera zahájeny v rekonstruovaném sále Rondo Domu kultury Elektra lázeňského města Luhačovice. Kongresu se podle jedné z organizátorek akce, Marie Semelové, zúčastní na sedm set specialistů, jejichž oborem je péče o pacienty trpící cukrovkou. “ Dnes se tu uskuteční také IX. pracovní den sekce sester České diabetologické společnosti. K účasti na jeho specializovaném programu se přihlásilo na sto šedesát zdravotních sester,“ poznamenala Semelová s tím, že hlavními tématy letošních Diabetologických dnů jsou problematika inzulinové rezistence a poznatky z chronických komplikací diabetu. Na luhačovické setkání odborníků na diabetologii, které pořádá Česká lékařská společnost J. E. Purkyně a Česká diabetologická společnost, přijeli vedle českých lékařů a zdravotních sester také odborníci ze Slovenska. “ Rádi jsme pozvání do Luhačovic přijali. Mezi námi lékaři a zdravotními sestrami žádná hranice není. Cukrovka, stejně jako i jiná onemocnění, je navíc všude stejná. Bylo by škoda, především ve vztahu k pacientům, klást mezi nás nějaké překážky,“ řekl včera jeden ze slovenských lékařů.

Kongres diabetologů v Luhačovicích však není jenom o odborných přednáškách. “ Nezanedbatelnou součástí luhačovických Diabetologických dní je také prezentace farmaceutických a dalších specializovaných firem. Možnost předvést svou nabídku letos využilo na padesát společností. Zájem byl však mnohem větší. Ale z kapacitních důvodů nebylo možné všechny zájemce uspokojit.“

Obdobných akcí věnovaných problematice cukrovky, i když svým rozsahem již ne tak velkých, se v letošním roce v České republice uskuteční ještě devět. V regionu půjde o Pracovní diabetologický den, který se uskuteční v listopadu v krajském městě Zlín.

Statistika

V České republice je evidováno bezmála 650 tisíc osob nemocných cukrovkou, trvale vyšší zastoupení mezi diabetiky, přibližně o deset procent, vykazují ženy. Například v roce 2000 připadlo podle zdravotnické statistiky na 100 tisíc obyvatel republiky téměř 6400 léčících se diabetiků. Zlínský kraj vykazoval na sto tisíc obyvatel nejvyšší počet, a to 2215 osob nemocných cukrovkou. Nejnižší počet tohoto onemocnění vykazoval Karlovarský kraj, uvedenou chorobou onemocnělo ze sto tisíc lidí 1498 obyvatel.

(djp), Zlínské noviny, 19.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?