V Lukově začala mezinárodní konference Medicína katastrof

24. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vláda po zkušenostech z povodní konstatovala, že je třeba vybudovat v nemocnicích systém izolovaných lůžek a vyškolit lékaře například také pro práci při zasažení lidí biologickými látkami," říká vedoucí sekce pro obrannou a bezpečnostní politiku Úřadu vlády Jan Soviš...


LUKOV - Změnami v krizových plánech regionů po zániku okresů se zabývá více než 330 účastníků třídenní mezinárodní konference Medicína katastrof, která začala v Lukově na Zlínsku.

Na úterý připravili pořadatelé na zlínském sportovišti Vršava přehlídku pomůcek a techniky záchranářů, civilní ochrany, armády a dalších složek Integrovaného záchranného systému.

„Vláda po zkušenostech z povodní a katastrof konstatovala, že je třeba vybudovat v nemocnicích systém izolovaných lůžek a vyškolit lékaře například také pro práci při zasažení lidí biologickými látkami,“ řekl vedoucí sekce pro obrannou a bezpečnostní politiku Úřadu vlády Jan Soviš.

Na realizaci tohoto úkolu podle něj vláda uvolnila ještě pro letošek 30 milionů korun. V Praze tak má vzniknout 12 míst a v každém ze sedmi bývalých krajů vždy čtyři lůžka.

Soviš připustil, že zatím není zcela jasné, jak se v resortu úsporná opatření vlády projeví. Podle nedávného průzkumu je totiž jen na vybavení policistů a hasičů záchranářskou technikou zapotřebí jedné miliardy korun. „Zřejmě budeme muset výdaje rozložit na delší časové období,“ prohlásil.

Konference má účastníky mimo jiné seznámit i s poznatky o způsobu izolace pacientů postižených nemocí SARS. Představí též unikátní nemocnici ve stanech, která na ploše 300 metrů čtverečních spojuje anesteziologicko-resuscitační ddělení, operační sály, infekční pracoviště i hospitalizační část.

„Osm lidí nemocnici vybudovalo za čtyři hodiny,“ řekl Pavel Kostka z pořadatelské společnosti EGO Zlín.

Záštitu nad konferencí převzal hejtman Zlínského kraje František Slavík. Na pořádání jejího sedmého ročníku se podílejí Úřad vlády, ministerstva zdravotnictví, obrany a vnitra, asociace záchranářů a další instituce.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?