V Mostištích operují novým robotickým systémem

24. 6. 2015 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrum robotické chirurgie Vysočina – největší akreditované pracoviště tohoto druhu v České republice, které je součástí Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích, má k dispozici nový unikátní robotický systém daVinci.


Přístroj je v současnosti nejmodernějším operačním robotickým systémem na světě a Centrum robotické chirurgie Vysočina se tak zařadilo mezi špičková evropská centra nabízející svým pacientům specializované operace. Nový přístroj vykazuje oproti předchozí generaci systému daVinci větší přesnost, lepší manipulaci operačních ramen a naprosto bezpečný operační provoz.

Provoz nového robotického systému daVinci byl v Centru robotické chirurgie Vysočina v Nemocnici
sv. Zdislavy v Mostištích zahájen koncem dubna. Systém bude využíván především k zákrokům při diagnózách zhoubných onemocnění prostaty, tlustého střeva a konečníku. Vedení nemocnice plánuje, že do konce roku 2015 s jeho pomocí provede až 300 operací prostaty. Tímto počtem operačních výkonů by se Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích, kterou provozuje společnost VAMED Mediterra, zařadila mezi největší poskytovatele specializované robotické operativní péče v celé střední Evropě. „Centrum robotické chirurgie je od roku 2008 největším poskytovatelem robotických operací v České republice. Současně je také jediným zdravotnickým zařízením v kraji Vysočina, které operační zákroky tohoto druhu provádí. Pořízením nového výkonnějšího přístroje v letošním roce se však řadíme mezi špičková pracoviště v celoevropském kontextu,“ uvádí primář chirurgického oddělení Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích MUDr. Jaroslav Tvarůžek.

Nový daVinci nabízí větší přesnost a technickou preciznost

V Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištích bylo od otevření Centra robotické chirurgie Vysočina v roce 2007 operováno již téměř 2600 pacientů. Zakoupení nového robotického systému daVinci má počet provedených operací ještě zvýšit. „Nový systém přináší maximální přesnost operačního výkonu při znatelně větší možnosti pohybu a manipulaci operačních ramen při probíhajícím zákroku. Nový systém daVinci je menší než předchozí typ, má technicky dokonalejší operační přístroje a přenos obrazu operačního pole nabízí v rozlišení Super HD. Tím přináší větší komfort jak pro lékaře – operatéra, tak pro samotného pacienta,“ říká MUDr. Jaroslav Tvarůžek a dodává: „Dnes již více než osmiletá zkušenost našich lékařů s tímto druhem operací je pro každého pacienta zárukou maximální kvality poskytované péče. Naším cílem je neustále zvyšovat počet provedených operací a pokračovat ve zlepšování využívaných operačních technik při co nejmenší zátěži pro pacienta. Pořízení nového systému daVinci je potvrzením těchto snah.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?