V USA poprvé uzdraven nemocný vzteklinou bez očkování

25. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Medicínskou premiéru v léčení vztekliny oznámili američtí lékaři ze státu Wisconsin. Experimentální terapií se jim podařilo uzdravit mladou Američanku, která onemocněla vzteklinou po kousnutí nemocným zvířetem...


CHICAGO -

Patnáctiletou Jeannu Gieseovou kousl v polovině září v kostele netopýr, hospitalizována byla o měsíc později. Na základě symptomů jejího onemocnění u ní lékaři diagnostikovali vzteklinu, nemoc se už ale vyvinula do stádia, kdy očkování nebylo možné.

Osmičlenný tým specialistů se pro záchranu dívky pokusil o zcela nový postup: použil léky vyvolávající umělé kóma a „koktejl“ ze dvou antivirových prostředků a dvou anestetik pro ochranu nervového systému a posílení imunitní obrany organizmu.

Cílem této léčby bylo ochránit srdce pacientky v době šíření viru v jejím těle, uvedl pediatr Rodney Willoughby, který se specializuje na infekční nemoci a který lékařský tým vedl.

Většina provedených studií totiž ukazuje, že nemocní vzteklinou umírají spíše na dopady této choroby na srdce, než na samo působení viru.

Více informacínajdeteZDE

Po týdenní léčbě začal dívčin imunitní systém produkovat protilátky k boji proti viru. Poslední testy provedené v americkém středisku kontroly nemocí v Atlantě pak prokázaly, že dívčin organizmus nákazu „odstranil“, potvrdil Willoughby.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?