Vědci opět postoupili ve vývoji očkovací látky proti ebole

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci vyvinuli očkovací látku, která opicím již po jednom měsíci po vakcinaci zajišťuje kompletní ochranu proti smrtícímu viru ebola. Látka byla vyvinuta pomocí genového inženýrství a bude poprvé představena v časopisu Nature...


FREDERICK (Maryland, USA) - Američtí vědci vyvinuli očkovací látku, která opicím již po jednom měsíci po vakcinaci zajišťuje kompletní ochranu proti smrtícímu viru ebola. Informoval o tom list The Washington Post včera večer ve svém internetovém vydání. Nová substance, která však ještě nebyla vyzkoušena na člověku, má být dnes představena v odborném magazínu Nature.

Úspěchy i nezdary s vyvíjenými vakcínami se přitom dosud takřka vždy po opicích shodovaly se zkouškami na lidech, zdůraznil americký list. Také americké zdravotnické úřady už vyjádřily přesvědčení, že do roku 2006 - tedy o celé desetiletí dříve, než se původně očekávalo - budou schopny zajistit dostatečné zásoby vakcíny proti viru ebola, aby tak mohlo být obyvatelstvo ochráněno proti případnému biologickému útoku.


Další informace:
U.S. Develops Fast-Acting, One-Shot Ebola Vaccine\\

„Vývoj vakcíny má velký význam jako protiteroristické opatření,“ řekl agentuře DPA ředitel Národního ústavu zdraví (NIH) Anthony Fauci. Vakcína byla vyvinuta ve výzkumném středisku očkovacích látek ve Fredericku ve státě Maryland, které Fauci řídí.

Použitý postup podle něj navíc slibuje i vyvinutí dlouho hledané vakcíny proti viru HIV vyvolávajícímu onemocnění AIDS. Je tu ovšem jeden problém: Vakcína byla vyrobena za pomoci genové manipulace z benigního adenoviru, který se po úpravě na venek chová jako ebola a imunitní systém si na něj vytvoří protilátky. Ale jisté procento populace již má přirozenou imunitu proti adenovirům, která může způsobit nefunkčnost vakcíny proti ebole.

Výzkumníci ve Fredericku proto už pracují na kombinované vakcíně, kterou by bylo možné imunizovat obyvatelstvo jednorázově a která by chránila proti celé řadě virů, které by mohli teroristé použít jako biologické zbraně.

Virové onemocnění ebola způsobuje průjmy a horečky spojené s krvácením do trávicího traktu a během několika dní na ně umírá 90 procent nakažených. Zatím na tuto nemoc neexistuje žádný lék ani vakcína. Včasná diagnóza eboly je obtížná, protože oběť trpí příznaky podobnými chřipce. Ebola se přenáší při kontaktu s tělními tekutinami nemocného.

(ČTK, mka, The Washnigton Post), www.Zdravi.Euro.cz, 7.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?