Vědci testují nový lék na rakovinu prostaty, který zmenšuje nádor

23. 7. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
První fáze klinických zkoušek prokázala, že lék abiraterone zpomaluje zhoršování nemoci v průměru o 400 dní a pomáhá pacientům, kteří odolávají jiným formám léčby. Výsledky studie uveřejnil odborný časopis Journal of Clinical Oncology...


Nový lék, který pomáhá výrazně zmenšit nádor při pokročilé rakovině prostaty, nyní zkoušejí britští vědci.

„Jsme přesvědčeni, že tento lék je vysoce účinný a trvalý,“ řekl vedoucí studie Johan de Bono z britského institutu pro výzkum rakoviny.

Rakovina prostaty je po rakovině plic druhou nejrozšířenější formou rakoviny u mužů. Každým rokem je ve světě tato nemoc diagnostikována u 680.000 mužů a 220.000 z nich zemře.

Všichni dobrovolníci zapojení do studie měli agresivní formu rakoviny prostaty, kdy je podle některých vědců nádorová tkáň schopna produkovat svoje vlastní hormony podporující rozvoj nemoci.

„Tento lék brání rakovině produkovat si svoje vlastní hormony, které umožňují rakovinným buňkám přežít,“ řekl Bono.

Lék cíleně působí na enzym CYP17, který hraje v tomto procesu klíčovou roli.

U 70 až 80 procent mužů zapojených do studie se projevil pokles hladiny prostatického specifického antigenu (PSA) a zmenšení nádoru. PSA je protein, který produkují jen buňky prostaty. Hladina PSA stoupá, když se prostata rozšiřuje, ale zvyšuje se také, když se ve žláze objeví nádor.

„Abiraterone funguje nejen tak, že blokuje tvorbu těchto hormonů ve varlatech, ale také kdekoli v těle, a tedy i hormonů v samé rakovině,“ řekl Bono.

Někteří dobrovolníci brali lék až dva a půl roku. Měli nemoc pod kontrolou, kvalita jejich života se zlepšila a projevily se u nich jen malé vedlejší účinky, například únava nebo ztráta váhy.

Lék nyní prochází třetí fází zkoušek. Podle Bona by se mohl objevit na trhu v roce 2011.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?