Vědci vytvářejí program, který z řeči rozpozná některé nemoci

15. 10. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z Vysokého učení technického v Brně pracují na počítačovém programu, který prostřednictvím analýzy řeči rozpozná některá neurologická onemocnění. Program pomůže například při odhalení Parkinsonovy nemoci, a to i v raném stadiu, řekla ČTK mluvčí školy Jitka Vanýsková.


Řeč se podle brněnských vědců může stát při určení některých diagnóz podobně užitečným nástrojem jako třeba vzorek krve u jiných nemocí.

Myšlenka automatické detekce logopedických vad je stará asi šest let. Přibližně před rokem a půl se odborníci z Ústavu telekomunikací Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT a univerzitního Centra SIX začali věnovat tomu, jak se řeč mění v závislosti na neurologickém onemocnění. Spolupracují při tom s lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Problémy s řečí jsou průvodním jevem Parkinsonovy choroby. Nemocní obvykle vyhledají lékaře až v pokročilejším stadiu, když už mají vážné problémy při komunikaci se svým okolím. Rodina a kolegové jim začínají dávat najevo, že špatně mluví a že jim není rozumět. „Prevence v této oblasti zatím moc velká není, naší snahou proto je, aby připravovaný systém pomohl urychlit diagnostiku, popřípadě pomáhal lékařům vyhodnotit, jak například zabrala předepsaná medikace a jak je léčba úspěšná,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Zdeněk Smékal.

Parkinsonova nemoc se může projevovat například hlasovým třesem, sníženou intenzitou hlasu, zvýšenou nosovostí, neúmyslnými pauzami, náhlým zrychlováním či zpomalováním. Celkem lze sledovat až několik tisíc různých parametrů řeči. „Vyhodnocení takového počtu by bylo příliš složité a zdlouhavé, proto se momentálně pokoušíme pomocí algoritmů nalézt takové parametry, které by spolehlivě odlišily řeč zdravého člověka od řeči nemocného,“ řekl další z výzkumníků Petr Sysel.

Lékaři sledují řečový projev svých pacientů s neurologickými chorobami už nyní. Není sice pravděpodobné, že by nové metody zcela nahradily úsudek lékaře, ale mohou mu posloužit jako určité vodítko. Počítačové vyhodnocení by zároveň mohlo práci lékaře výrazně urychlit a usnadnit.

Vědci nyní budují databázi testovacích nahrávek řeči pacientů s Parkinsonovou nemocí v různém stadiu, ale i zdravých lidí. Plnění databáze je zdlouhavé, nahrávky se totiž pořizují pod dohledem logopedického specialisty, který s dobrovolníky prochází vybraná cvičení. Následně je nutné nahrávky rozstříhat na jednotlivá cvičení, označit subjektivním hodnocením projevů nemoci a připravit pro výpočet parametrů, který už probíhá automaticky. Databázi chtějí experti z VUT zaplnit do konce roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?