Vědci z Brna se podílejí na vývoji nového typu náhrad čelisti

29. 8. 2013 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci ze Středoevropského technologického institutu v Brně (CEITEC) vyvíjejí nový typ náhrad čelistních kostí. Keramické granulky chtějí plnit unikátním biopolymerem a v podobě roztoku použít jako "inkoust" do 3D tiskárny. Přístroj nakonec vymodeluje keramický implantát čelistní kosti pro konkrétního pacienta. Novinářům to řekl mluvčí CEITEC Jakub Ondroušek.


„Naším cílem je nahradit poškozenou čelist keramickou tak, aby přesně odpovídala potřebám pacienta. Musíme tedy vyrobit přesnou kopii, kterou pak naplníme látkou podporující hojení,“ uvedl za výzkumníky profesor Karel Maca z CEITEC VUT.

Evropský grant získali brněnští vědci ve spolupráci s německými, švédskými, španělskými a čínskými kolegy. Projekt je příkladem toho, jak mohou spolupracovat vědci z různých států a oborů. Tým nechce objevovat nové metody, pouze využívá a kombinuje současné tak, aby se snížily náklady na výrobu keramických náhrad čelistí.

Lékaři z Německa mají patentovaný biopolymer, který dokáže významným způsobem nastartovat a následně podpořit schopnost regenerace kostí. Člen brněnské výzkumné skupiny David Salamon zase přišel na způsob, jak vyrobit keramické granulky s otvorem, který umožňuje plnění biopolymerem.

Švédští partneři pracují na metodách snímání poranění kosti od skenování po trojrozměrné modelování. Další vědci z Brna vyvíjejí nejlevnější a nejefektivnější metody tvarování čelisti z keramiky. Experti z nemocnice v Pekingu poskytnou zázemí a pacienty pro testování.

Vymodelovaná část kosti pacientovi přesně „padne“, lékař navíc dostane přesný 3D obrázek, který mu poslouží při operačním zákroku spojeném s umístěním náhrady. Díky bioaktivnímu polymeru v keramických granulkách dokáže tělo implantát čelistní kosti přijmout bez nežádoucích účinků, navíc se urychlí proces hojení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?