VZP platí nemocným s Parkinsonem více za moderní léčbu

16. 4. 2015 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 15 700 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se loni léčilo s Parkinsonovou chorobou. Jak uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý, pojišťovna na jejich léčbu vydala přes 388 milionů korun a dramaticky loni přibylo klientů, kteří byli léčeni nejmodernějším léčivým přípravkem Duodopa.


V meziročním srovnání se počet léčených moderním lékem navýšil o třetinu. Náklady na léčivo Duodopa představovaly více než 11 % z celkových nákladů vydaných na léčbu nemocných s Parkinsonem. Navýšení počtu klientů, kteří jsou léčeni tímto přípravkem, bylo loni jedním z prvních výsledků činnosti nově zřízené Pacientské rady VZP. „ Jsme velice rádi, že rada má konkrétní výsledky s jasným přínosem pro nemocné,“ řekla Jana Petrenko, která jako předsedkyně Koalice pro zdraví vytvoření Pacientské rady VZP iniciovala.

Lepší kvalita života

Moderní lék je nemocnému dodáván pumpou přímo do zažívacího traktu. Pumpa léčivo přesně dávkuje. Jde o takzvanou poslední linii léčby, určenou pro pacienty v pokročilém stadiu nemoci. Vzhledem ke všem indikačním kritériím je vhodná jen pro zlomek všech nemocných. Těm pomáhá zlepšit kvalitu života v průměru na dva roky.
„Počet klientů VZP s Parkinsonovou chorobou se loni zvýšil o necelé jedno procento. Zejména díky tlaku na cenu léků se nicméně pojišťovně podařilo celkové náklady na léčbu této skupiny nemocných o necelá dvě procenta snížit,“ sdělil mluvčí Tichý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?