WHO: ČR by měla víc bojovat proti alkoholu

11. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko by mělo začít účinněji bojovat s vysokou spotřebou alkoholických nápojů. České republice - ale i dalším zemím - to ve své zprávě o situaci ve světě a protialkoholové politice doporučuje Světová zdravotnická organizace. Navrhuje zdražení alkoholu, omezení reklamy na alkoholické nápoje a jejich dostupnosti...


PRAHA - i další kroky. Zprávu zveřejnila WHO i na svých stránkách www.who.int.

Česko patří k zemím s největší spotřebou piva na jednoho obyvatele. S alkoholem je spojen vysoký počet dopravních nehod a pracovních úrazů. Patří k rizikovým faktorům pro vznik chorob, je i hlavním spouštěčem domácího násilí.

„Tato zpráva (zpráva WHO) by měla být důvodem ke konkrétním krokům, protože alkohol zhoršuje zdravotní stav zdejší populace i konkurenceschopnost pracovní síly,“ sdělil primář oddělení léčby závislostí bohnické psychiatrické léčebny Karel Nešpor.

ČR: není nutná licence, reklama povolena

Ve zprávě WHO Česko získalo nula bodů například za opatření, s jejichž pomocí lze omezit přístup k alkoholu. Patří mezi ně vymezení hodin a dnů prodeje či prodejních míst a jejich hustoty.

K těmto krokům řada států přistoupila. Podle WHO by ČR mohla snížit spotřebu vyšším zdaněním alkoholických nápojů, které by je zdražilo. Měla by také energičtěji prosazovat zákonná opatření bránící v pití dospívajícím a dětem.

Za důležité považuje WHO omezení reklamy a přísný postup proti alkoholu za volantem. Nutné je zajištění včasné léčby těm, kteří se potýkají se závislostí.

ČR jako jedna z mála evropských zemí nezavedla povinnost mít k prodeji alkoholických nápojů licenci. Na rozdíl od řady států neomezuje ani reklamu.

Patří rovněž k zemím s nejlevnějším alkoholem ve vztahu k nealkoholickým nápojům či k hrubému domácímu produktu.

Nulová tolerance na silnicích

„Snad jediné, s čím můžeme být spokojeni, je skutečnost, že patříme mezi 18 zemí, které mají uzákoněnu nulovou hranici alkoholu v krvi u řidičů,“ uvedl Nešpor. Připomněl, že už 0,1 promile zvyšuje riziko dopravní nehody.

Ročně má alkohol ve světě na svědomí 1,8 milionu mrtvých a 58 milionů zraněných. Podle odborníků je spojen s více než šesti desítkami chorob a zdravotních poruch.

Ve vyspělých zemích je v pořadí třetím rizikovým faktorem pro vznik závažných onemocnění. Například v roce 1999 jen v Evropě zapříčinil smrt 55 tisíců mladých lidí od 15 do 29 let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?