Zdravotní pomůcky v nemocnicích obsahují nebezpečné ftaláty

25. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ftalát DEHP, který nesmí být používán při výrobě kosmetiky a některých hraček, je ve velkém množství obsažen v některých zdravotních pomůckách. Ty se přitom běžně používají v některých nemocnicích, včetně nemocnic v České republice. Ukazují to výsledky poslední studie zveřejněné na ministerské konferenci v Budapešti...


Látka di(2­ethylhexyl)­ftalát (DEHP), který nesmí být používán při výrobě kosmetiky a některých hraček, je ve velkém množství obsažen v některých zdravotních pomůckách. Ukazují to výsledky poslední studie, které byly zveřejněny ve středu na konferenci o životním prostředí a zdraví v Budapešti. Konference proběhla na ministerské úrovni. O výsledích studie informovaliZdraví.Euro.cz zástupci mezinárodní nadace European Public Health Alliance.

Detailní výstupy této studie přináší nová zpráva organizace Health Care Without Harm (HCWH). Testy ukázaly, že běžně používané zdravotní pomůcky vyrobené z PVC obsahovaly 17 - 41 procent těchto ftalátů (měřeno poměrem hmotnosti).

V prostředcích vyrobených ze snadno dostupných alternativních materiálů tyto ftaláty nalezeny nebyly. Organizace HCWH testovala celem 48 pomůcek používaných v nemocnicích v Rakousku, České republice, Francii, Německu, Polsku, Španělsku a Švédsku. Jednalo se například o infúzní a nutriční sady, hadice a masky používaných na novorozeneckých a pediatrických odděleních.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
European Public Health Alliance

„Řada nemocnic stále používá prostředky, které vylučují ftalát DEHP – látku, jež může způsobovat vrozené defekty a neplodnost. Přitom jsou dnes snadno dostupné jiné zdravotní pomůcky, které nejsou vyrobeny z plastu,“ uvedl na konferenci doktor Vyvyan Howard z Univerzity v Liverpoolu.

Evropská unie zakázala používat materiál obsahující reproduktivní toxin - ftalát DEHP pro výrobu některých produktů, včetně většiny hraček. Nadále však dovoluje použití těchto materiálů u zdravotních pomůcek, které se používají při léčbě nemocných, včetně dětí.

DÁLE ČTĚTE:
PVC v nemocnicích: hrozba pro děti?
Rozhodnutí Evropské komise o zákazu používání ftalátů v některých produktech

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?