Žena, které belgičtí doktoři transplantovali vaječník, je těhotná

1. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientka, které belgičtí lékaři z Katolické univerzity v Lovani v minulosti transplantovali tkáň vaječníku, je těhotná. Internetové stránky časopisu britského odborného časopisu Nature uvedly, že jde o vůbec první případ, kdy žena, která se této operaci podrobila, čeká dítě...


BRUSEL -

Jde o dvaatřicetiletou ženu, které doktoři v roce 1997zjistili zhoubný Hodgkinův lymfom. Kvůli této diagnóze se musela podrobit chemoterapii, která v mnoha případech vede k neplodnosti. Lékaři jí ale nejprve odejmuli tkáň z jednoho vaječníku a zmrazili ji. Druhý vaječník nechali na svém místě.

Loni v dubnu doktoři dospěli k názoru, že pacientka je z rakoviny vyléčena. Poté jí voperovali zpět do těla tkáň, již před chemoterapií odejmuli.

Čtyři měsíce po operaci žena opět normálně menstruovala a ovulovala. Nyní je ve 25 týdnu těhotenství. Lékaři sdělili, že počala přirozenou cestou. Časopis Nature úplně nevyloučil ani možnost, že funkce vaječníků se pacientce obnovila spontánně.

O případu své pacientky belgičtí lékaři v těchto dnech informovali účastníky odborného kongresu v Berlíně.

Metoda, kterou doktoři použili, by mohla pomoci tisícům pacientek, které onemocní rakovinou a které se v důsledku léčby stanou neplodnými. Z tohoto hlediska Nature označil postup belgických lékařů za průlomový.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?