20 Kč za recept a 50 u lékaře mají platit děti i důchodci

2. 3. 2007 9:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti a důchodci od dvaceti korun za recept a padesáti za návštěvu lékaře a za den v nemocnici osvobozeni nejspíš nebudou. Alespoň tak se vyvíjí uvažování ministra zdravotnictví Tomáše Julínka...


„Je to jedna z variant řešení, o níž se diskutuje,“ potvrdil Právu ve čtvrtek mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Přitom ještě v úterý, když ministr Tomáš Julínek (ODS) seznamoval novináře s reformou zdravotnictví, kde počítá i s poplatky u lékaře, uvedl, že zde bude „sociální klauzule“. Žádná ale zřejmě nebude.

Aby poplatky mohly být zavedeny, musí návrh novely zákona odsouhlasit Sněmovna, Senát a podepsat prezident republiky.

Podle Cikrta regulační poplatky u lékaře, jejichž cílem je snížit čerpání zdravotní péče, které je v Evropě nejvyšší, „budou mít smysl, jen pokud budou bez výjimek“.

Ministr by na zrušení poplatků přistoupil, jestli vůbec, jedině u dětí doprovázených k lékaři rodiči. Seniorům by je mohl kompenzovat sociální systém, řekl Čikrt.

Poplatky, které pacient zaplatí lékaři, a 20 korun za recept zřejmě zůstanou tomu zařízení, které je vybere.

Dvacetikoruna z každého receptu tedy lékárníkům a padesátikoruna lékařům.

Ti si tím vlastně zvýší svůj příjem. Na zváženou také je, zda by pak lékař nebyl motivován k tomu, aby pacienta zval k opakovaným návštěvám jen kvůli poplatku.

Julínek proto chce, aby příjem z poplatků byl „vzat v úvahu“ v rámci úhrad péče od zdravotních pojišťoven. Ty by byly nižší.

Většina pacientů si ale myslela, že peníze z poplatků by šly do zvláštního fondu, z nichž by se hradila třeba nákladná péče.

Rath: poplatky nepodpoříme

Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) Právu řekl, že jeho strana „regulační poplatky ve Sněmovně nepodpoří, protože jsou asociální, nemravné“.

Svaz pacientů soudí, že jdou proti pacientům, protože senioři, kteří čerpají zdravotní péči nejvíc, na ně mít nebudou.

Ministr Julínek připouští, že ve Sněmovně o ně bude velký boj.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?