60 miliónů pro porodnici

12. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezmála šedesát miliónů korun bude stát rekonstrukce budovy porodnice v Turnovské ulici v Jablonci. Gynekologicko-porodnické oddělení se do konce roku přestěhuje do areálu nemocnice, kam už se do nových prostor přesunula také léčebna dlouhodobě nemocných. V levém křídle nynější porodnice pak po dokončení oprav...


JABLONEC N.N. - které by mohly vyvrcholit už příští rok, vznikne ústav sociální péče pro mentálně postižené dívky. Ty se tam přestěhují z Jabloneckých Pasek, kde jsou zatím nuceny žít v domě, jenž je v havarijním stavu. Pravé křídlo porodnice potom poslouží jako bezbariérové oddělení následné péče a v suterénu se usídlí ambulantní lékařské ordinace.

„Rekonstrukce bude stát 58,5 miliónu korun,“ řekl včera Milan Rada, šéf okresního ústavu sociálních služeb v Jablonci, jemuž objekt patří. Jak dodal, opravy už mohly dávno naplno běžet, ovšem zdržely se kvůli časovému skluzu dostavby nemocnice. Jednotlivá oddělení se z porodnice neměla kam stěhovat, protože v nemocnici se kvůli pozdržení státních peněz nedařilo podle harmonogramu otevírat nové prostory.

Navzdory tomu se z Turnovské do nemocnice přestěhovalo šestnáct pacientů léčebny dlouhodobě nemocných. Vzápětí k nim přibylo dalších čtrnáct lidí, které k následné péči „dodala“ jednotlivá oddělení špitálu.

„Stěhování proběhlo bleskově. Ráno v sedm hodin jsme začali pacienty z porodnice nakládat do sanitek a převážet. V poledne již všichni obědvali v novém,“ pochvaluje si staniční sestra léčebny Jaroslava Diringerová dodávajíc, že skvělou práci odvedly jak zdravotní sestry, tak řidiči sanitek. Podle Diringerové je hlavní výhodou přesunu do nemocnice fakt, že se vedle komfortnějšího stravování také usnadní manipulace s pacienty, kteří už nebudou muset být k vyšetřením složitě převáženi sanitami, ale v klidu si je odbudou v areálu nemocnice.

„V listopadu jsem upadla a pohmoždila si ruku. Už předtím jsem byla odkázána na berle, takže nyní jsem úplně nepohyblivá, proto jsem tady,“ vypráví jedna z pacientek, Vanda Nosálková, která je, jak sama říká, v želvím věku. Narodila se totiž už v roce 1908. Na nové prostory, ale především zdravotnický personál, pěje nefalšované ódy.

„Jsem více než spokojená. K práci tady je třeba velké obětavosti, obrovské lásky k člověku a nezměrné trpělivosti. Ti, kdo se tady o nás starají, to neberou jako zaměstnání, ale jako povolání,“ chválí seniorka přístup sester, lékařů i pomocného personálu a zdůrazňuje, že je jim za poskytovanou péči upřímně vděčná.

JAN STRÁNSKÝ, Deník Jablonecka, 12.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?