A pro vás vakcínu nemáme

13. 10. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Celý svět se obává prasečí chřipky. Není proto divu, že lidé zkoušejí telefonovat na různé instituce s žádostmi takřka totožného obsahu: "Chci si koupit pro sebe i pro rodinu na vlastní náklady vakcínu proti prasečí chřipce."


To je ale problém, vyzkoušel to včera i deník Metro. Prosbám ­ pokud se nebude jednat o lidi z vytipovaných rizikových skupin či lidi nezbytně nutné k chodu státu ­ nikdo nevyhoví. Vakcína totiž na prodej není a nebude.

„A to nejenom u nás, ale na celém světě. Vlády objednaly přesné počty očkovací látky a ty budou pod velmi přísnou kontrolou. Nikdo jiný, než určí vláda, se k ní nedostane,“ řekl deníku Metro mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Dodal, že na výrobě očkovací látky se v současné době podílejí na světě čtyři farmaceutické firmy. „Ty nyní jedou na maximum. I tak nejsou prozatím schopné najednou uspokojit ani úplné požadavky vyspělého světa,“ shrnul Sršeň.

Vakcínu, která do Česka dorazí zřejmě začátkem listopadu, tedy nebude možné získat jen k vlastní potřebě. Zatím není ani jasné, kolik dávek získají jednotlivé kraje.

Kraje musely své požadavky hlásit do konce minulého týdne ministerstvu zdravotnictví. Konečné výsledky proto dosud nejsou známé.

Z půl milionu vakcín, jež Česko zakoupilo, by mělo jít 250 tisíc k chronicky nemocným pacientům, 160 tisíc zdravotníkům a 90 tisíc k lidem zabezpečujícím chod státu. A co mají dělat ti, kteří mezi vybrané jedince nepatří nebo si tím nejsou jistí?

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje se obrátit na praktického lékaře, aby rozhodl, zda má být pacient očkován, či nikoli.

„Pokud ano, pošle ho přímo do vakcinačního centra. Jejich seznam je na našich stránkách,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Sršeň. Ti, kteří vakcínu nedostanou, by se měli nechat očkovat alespoň proti sezonní chřipce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?