Adepti na ředitele nemocnice se představili na veřejném slyšení

18. 2. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři ze čtyř adeptů na post ředitele Nemocnice Na Františku se včera představili ve veřejném slyšení pracovníkům zdravotnického zařízení a také zastupitelům Prahy 1. Nemocnice Na Františku v posledních letech hospodařila v červených číslech a zastupitelstvo nestačilo schvalovat další a další desítky miliónů na její provoz.


Radní proto před několika měsíci odvolali ředitele Ivo Jokla a od podzimu byl vedením nemocnice pověřen právník Josef Valenta. „Rád bych pokračoval v započaté práci,“ řekl při včerejším představení své koncepce veřejnosti.

Nemocnice se pomalu dostává do plusu. Na uhrazení ztrát z let 1997 až 2008 dostala od městské části 46 miliónů korun. Bez dotace Prahy 1 se podle Valenty nemocnice ještě nějaký čas neobejde. Letos by měla být ve výši dvaceti miliónů, příští rok už jen deseti. Pokud Valenta bude ve funkci potvrzen, naordinuje nemocnici optimalizaci stavu pracovníků. Jak toho dosáhne?

„Neprodlužováním pracovního poměru některým důchodcům, protože až deset procent zaměstnanců je buď v důchodu, nebo v důchodovém věku,“ řekl. Skončit by také měly smlouvy na dobu určitou.

Platy by letos měly zůstat na stejné výši jako loni. Optimalizace se má podle něho týkat především nezdravotníků.

Další uchazeč Petr Mayer, bývalý ředitel třebíčské nemocnice, v níž došlo ke známé záměně novorozeňat, by snížil provozní dotaci NNF na nulu do dvou let, budoval by její dobré jméno a zvyšoval kvalitu a bezpečnost péče.

Mayer by nejraději rozšiřoval především takové typy péče, na kterých se vydělává, a najímal lékaře vycházející z vysokých škol. Zavedl by elektronickou evidenci docházky, redukoval počet zaměstnanců, nově sestavil top management.

O svých cílech hovořil i adept Karel Kos, který naposledy pracoval v pojišťovně. „Nemocnici téměř neznám, byl jsem v ní jednou na rentgenu,“ přiznal.

Nemocniční lékárna by se podle něj mohla pronajmout, stejně jako část areálu, některé služby by se mohly dělat formou outsourcingu. „Z tohoto vyprávění jsem poněkud roztrpčený,“ konstatoval zastupitel Josef Dobeš (VV).

Čtvrtý uchazeč, bývalý náměstek vinohradské nemocnice a současný vedoucí magistrátního oddělení ekonomiky sociálních služeb a zdravotnictví Leoš Kabát se na slyšení nedostavil.

„Kabát tvrdí, že měl poradu a nevěděl, zda to stihne. „Volal jsem to ráno do kanceláře starosty. Svoji koncepci jsem ale prezentoval komisi ve výběrovém řízení,“ řekl Právu.

O budoucím řediteli rozhodne komise v nejbližších dnech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?