Adresné zvaní přispělo k poklesu úmrtí na rakovinu v Česku

17. 4. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Adresné zvaní na tři screeningové programy zvýšilo zájem Češek a Čechů o prevenci rakoviny a přispělo k poklesu počtu úmrtí na zhoubné nádory prsu, děložního čípku i tlustého střeva a konečníku. Na tiskové konferenci to sdělil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a přední čeští lékaři, kteří se na organizaci screeningu podílejí.


V rámci OECD bylo Česko vyhlášeno skokanem desetiletí v poklesu počtu úmrtí na rakovinu prsu a tlustého střeva a konečníku.

„Ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami bylo adresně pozváno zhruba na dva miliony obyvatel ČR, více než 15 procent zareagovalo na pozvánku a nechalo se vyšetřit. A já jsem velmi rád, že toto opatření pomohlo zachránit lidské životy,“ řekl ministr. Akce podpořená z evropských fondů s celkovým rozpočtem 107 milionů korun, z toho na samotné adresné zvaní bylo vyčleněno 62 milionů, patří podle něj k nejmasovějším v historii České republiky, co se týče prevence rakoviny.

„Nejen, že jde o jednu z největších zdravotnických intervencí zřejmě v novodobých dějinách ČR, ale je to i ukázka toho, že se umíme domluvit. Protože všechny zdravotní pojišťovny zvou své pojištěnce podle jednotných pravidel a díky kampani a standardizaci jsme schopni akci velmi dobře vyhodnotit i číselně,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky docent Ladislav Dušek.

Na screening zvou pojišťovny od loňského ledna cíleně ty své pojištěnce, kteří se dlouhodobě prevence neúčastní. „Proto ti, kteří pozvánku dostávají, by měli velmi významně účast v prevenci zvážit,“ řekl Dušek s tím, že screeningové programy pokračují.

Uvedl, že běžely už řadu let před touto adresnou akcí, za celou tu dobu bylo provedeno více než 18 milionů vyšetření na sledované tři nádory u žen i mužů. „Za tu dobu bylo více než 90.000 pozitivních nálezů, které byly řešeny, a pokud to byly nádory, tak v drtivé většině ve velmi málo pokročilém stadiu, které dává velkou šanci pacientovi na dlouhodobé vyléčení,“ uvedl.

V adresném zvaní bylo odhaleno 600 nádorů v těchto třech kategoriích, drtivá většina opět v málo pokročilých stadiích. Screening kolorektálního karcinomu dokázal odstranit i 4000 předrakovinových stadií, což je podle Duška ještě lepší zpráva než samotný záchyt nádoru.

„U kolorektálního karcinomu, kde jsme léta byli na předních příčkách ve výskytu v Evropě i ve světě, v tuto chvíli je objektivní pravdou, že lékaři a pojišťovny zastavili růst výskytu tohoto onemocnění a v podstatě to vypadá, že počet nově zjištěných případů začne klesat, a hlavně významně už začala klesat úmrtnost,“ shrnul Dušek.

Předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR Miroslava Skovajsová doplnila, že tradičně dbají na prevenci více ženy, také jejich účast ve screeningu rakoviny prsu a čípku je dlouhodobě vysoká. „Přestože jsme v EU na 18. nejhorším místě ve výskytu rakoviny prsu, jsme v pětiletém přežití, které se pokládá za vyléčení, na pátém nejlepším místě,“ uvedla.

Nynější účast žen ve screeningu rakoviny prsu a čípku děložního dosahuje 60 procent. Účast ve screeningu rakoviny střeva a konečníku, která byla vždy minimální, stoupla na 32 procent.
V Česku každým rokem je nově zjištěno přes 80.000 nádorů a téměř 30.000 lidí na rakovinu zemře. Screening umožní zachytit nádory v raném stadiu, kdy jsou nejlépe léčitelné a kdy zásah do organismu pacienta je nejmenší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?