Agel: Do pojišťovny nikoho nenutíme

21. 3. 2008 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce zaměstnanců firmy Agel, která vlastní nebo provozuje čtyři nemocnice a jednu polikliniku v Olomouckém kraji, by se mohly stát klienty nové pojišťovny této společnosti. Mezi zdravotníky se nyní začaly šířit zprávy o tom, že Agel tlačí na své pracovníky, aby k nové pojišťovně přešli. Mluvčí Agelu Tomáš Želazko to však důrazně odmítl. "Slyšeli jsme, že jsou takové tlaky. Ale nikdo si komoře oficiálně nestěžoval," reagoval Petr Němeček z představenstva ČLK...


Někteří zaměstnanci Agelu se obávají nátlaku, aby přestoupili do nové firemní zdravotní pojišťovny

Tisíce zaměstnanců firmy Agel, která vlastní nebo provozuje čtyři nemocnice a jednu polikliniku v Olomouckém kraji, by se mohly stát klienty nové pojišťovny této společnosti. Mezi zdravotníky se nyní začaly šířit zprávy o tom, že Agel tlačí na své pracovníky, aby k nové pojišťovně přešli. Mluvčí Agelu Tomáš Želazko to však důrazně odmítl. „Slyšeli jsme, že jsou takové tlaky. Ale nikdo si komoře oficiálně nestěžoval,“ reagoval Petr Němeček z představenstva České lékařské komory.

Mluvčí Agelu uvedl, že mají zájem o každého pojištěnce, ale nikomu nic nenařizují. „To si nemůžeme dovolit. Zaměstnanci i pacienti vědí, co od nás mohou očekávat, a sami si zváží, zda je nabídka pojišťovny zajímavá,“ reagoval Želazko. Vzhledem k nabízeným bonusům by se však někteří zdravotníci zřejmě ani nebránili přejít pod novou zdravotní pojišťovnu. „Ale nejprve musí mít podepsané smlouvy i s ordinacemi v primární péči. Praktického lékaře ani zubaře kvůli pojišťovně měnit nebudu. Čekám na to, jak dopadnou jednání pojišťovny s praktickými lékaři a specialisty,“ reagoval jeden ze zaměstnanců šternberské nemocnice. Dodal, že se s žádným nátlakem nesetkal.

Jiní zaměstnanci oslovení Deníkem však neskrývali obavy, že tento krok může přijít. Podle zákona musí pojišťovna do roka získat padesát tisíc klientů. Ředitel pojišťovny Agel Vladimír Matta včera Deníku sdělil, že již podepsali stovky smluv s privátními lékaři. „Před dvěma týdny jsme odeslali všem ambulantním specialistům, praktickým lékařům a stomatologům návrh na uzavření smluv. V současnosti se vracejí. Například předevčírem jsem podepsal čtyři sta smluv a včera dvě stě,“ uvedl ředitel. Včera také Agel zveřejnil, že pojišťovna, která začne fungovat od 1. dubna, začala nabírat klienty. Prvním pojištěncem se stal generální ředitel holdingu Petr Vaněk. „V těchto dnech se také pojistili akcionáři i všichni ředitelé nemocnic a poliklinik skupiny Agel,“ uvedl mluvčí Želazko s tím, že v Olomouci otevřou kontaktní místo v budově polikliniky společnosti Dopravní zdravotnictví (bývalá Železniční poliklinika). Jak se na předložené smlouvy dívají olomoučtí privátní lékaři? „Smlouvu mi nabídli, ale ještě nevím, zda podepíšu. V tuto chvíli to není zajímavé. Pokud budou mít výraznější podíl na trhu, určitě o tom budu uvažovat,“ reagoval například praktický lékař Igor Mazoch.

Daniela Tauberová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?