Agel snižuje počet lůžek

26. 11. 2007 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
O patnáct lůžek přijde oční oddělení nemocnice v Přerově. Podobný krok postihne i nemocnice v Prostějově a Šternberku, které stejně jako tu přerovskou získala do dlouhodobého pronájmu Středomoravská nemocniční, dceřiná společnost Agelu...


V přerovské nemocnici přijde oční oddělení o patnáct lůžek. Zdravotnická péče by však neměla být ohrožena Podle vedení společnosti to však neznamená, že by toto opatření mělo negativní dopad na pacienty. Redukce se prý dotkne jen lůžek, která nebyla dostatečně využívána. „V žádném případě se nezmění struktura zdravotní péče, takže ve všech nemocnicích zůstanou zachovány všechny stávající odbornosti,“ sdělil k plánovaným změnám mluvčí Agelu Tomáš Želazko. Podle něho k redukci lůžek dochází z toho důvodu, že společnost přichází s odlišnou filozofií při poskytování zdravotnických služeb. „Spíše než na tradiční dlouhodobou hospitalizaci se nemocnice zaměří na ambulantní péči, zkracování diagnostickoléčebného režimu a jednodenní operační zákroky,“ vysvětlil mluvčí Želazko. Podle vedení společnosti bude tento přístup pro pacienty také mnohem výhodnější. „Vyhnou se tak například platbám za pobyt v nemocnicích a budou se léčit v domácím prostředí s ambulantními kontrolami,“ vysvětlil Tomáš Uvízl, předseda představenstva a ředitel Středomoravské nemocniční. Stejný názor má i primář očního oddělení přerovské nemocnice Michal Ziegler. „Léčba se v našem oboru neustále vyvíjí. Máme špičkové vybavení a začátkem roku získáme další přístroj. Moderní léčba u pacientů, kteří podstoupí operační zákrok, výrazně zkrátí pobyt v nemocnici. Znamená to, že se přechodem z týdenního na denní stacionář přiblížíme k světovému trendu,“ vysvětlil primář Ziegler. Podle něho pacienti, kteří přece jen budou muset být v nemocnici hospitalizováni delší dobu, najdou umístění na chirurgickém lůžkovém fondu. „Optimalizace poskytované zdravotní péče byla připravována se zřetelem na pacienty a také s ohledem na zlepšení ekonomické stability dosud ztrátových nemocnic,“ doplnil Uvízl.

Redukce nemocničních lůžek se však stala terčem kritiky odpůrců dlouhodobého pronájmu nemocnic. „To se dalo očekávat. Jestliže někdo začne podnikat ve zdravotnictví, začne se zbavovat méně výdělečných oborů. A já se obávám, že toto opatření není konečné,“ vyjádřil se přerovský zastupitel Michal Chromec (Přerovská koalice), který letos podal dvě stížnosti ohledně transformace nemocnic k Úřadu pro hospodářskou soutěž. „Úřad stížnost na zisk monopolního postavení zamítl, ale u druhé stížnosti, která se týkala výběrového řízení na dlouhodobý pronájem, shledal pochybení. S krajem by v této věci měl zahájit správní řízení a hrozí mu tak pokuta nebo zrušení výběrového řízení, které nebylo standardní,“ informoval Chromec. Olomoucký kraj pronajímá Agelu nemocnice za 75 milionů ročně. Z vybraných peněz vrací zpět do nákupů přístrojového vybavení a do oprav budov 70 milionů. „Financování nemocnic nás stálo ročně kolem devadesáti milionů. Je logické, že se nájemce nyní snaží ušetřit,“ dodal Kavřík. Samotný pronájem nemocnic soukromé firmě stále řeší Úřad na ochranu hospodářské soutěže i vrchní soud. „Správní řízení u antimonopolního úřadu běží už od srpna a dosud není ukončeno. Podobně není uzavřeno ani vložení krajského majetku do společnosti Nemocnice Olomouckého kraje, což neschválil krajský soud a my jsme podali odvolání u vrchního soudu,“ uzavřel Kavřík.

Dägmar Rozkošná, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?