Akce Děkujeme, odcházíme byla o nápravě chyb, ne jen o penězích

18. 2. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezprostředně po čtvrtečním podpisu memoranda Právo dalo stejné otázky oběma hlavním aktérům – ministrovi zdravotnictví Leoši Hegrovi a předsedovi Lékařského odborového klubu Martinu Engelovi.


Věřili jste, že memorandum podepíšete a akce Děkujeme, odcházíme skončí?

Heger: Byl jsem přesvědčen, že to dopadne dobře. Přece jenom včera jsem ale byl značně nervózní, protože ta věc byla pořád na hraně a mohla spadnout na kteroukoli stranu.

Engel: Snažil jsem se pro dohodu celou dobu dělat maximum. Je možné, že kdybychom začali jednat dříve, tak ten konec byl také dříve a veřejnost nebyla tak dlouho v nejistotě.

Kdo ustoupil víc?

Engel: Vyhrál zdravý rozum a tak je potřeba se na to dívat.

Heger: Oběma stranám se podařilo najít středové řešení. A to je docela dobrý příklad.

Co budete nyní osobně dělat? Dáte si volno?

Heger: Určitě si dát tři dny volna nemohu. Mám před sebou pracovní víkend. Ale myslím, že se hlavně dospím.

Engel: Únavu by pár dní volna nespravilo. Cítím se vyčerpaný.

Změnily vás nějak ty hodiny a dny vyjednávání?

Engel: To ukáže budoucnost.

Heger: Jsem velmi rád, že jsem poznal, že pan doktor Engel je rovný člověk a že to, co říká, platí. Jedná se s ním jako s mužem.

Dá se říci, co jste celým obdobím jednání a osobních střetů získali a co ztratili?

Heger: Zcela určitě jsem ztratil podporu části ODS, ale doufám, že je to jenom na chvíli. Že je svými dalšími kroky v reformě přesvědčím, že to rozhodnutí bylo správné a budeme v reformě pokračovat tak, jak je koaliční smlouva napsána. Celé to vyjednávání je pro mne velká zkušenost. Mnoho let jsem chodil na kolektivní vyjednávání, ale tohleto opravdu bylo o patro výš.

Engel: Ztratil jsem kus osobního života, ale získal jsem obrovské zkušenosti.

Šlo v akci Děkujeme, odcházíme jenom o peníze pro doktory, anebo ne?

Engel: Mrzí mě, že v této chvíli ještě tato otázka padá. Myslím, že jsme jasně dokázali, že jsme mysleli na občany ČR a že ze třinácti důvodů, které nám na zdravotním systému vadí, byl o penězích pouze jeden.

Heger: Nebylo to jen o penězích, i když o nich také a staly se startem. Hlavně ale šlo o nápravu chyb, které tu jsou desetiletí.

* Neutrpěla celou akcí vážnost lékařského stavu?

Heger: Toto riziko na sebe lékaři brali. Ve společnosti byly rozdílné názory a část z nich byla proti lékařům. Část byla i proti nám, a to ve formě petice proti kapitulanství. Teď je na obou stranách, aby přesvědčily příznivce i oponenty, že to vše bude napraveno a budou pokračovat v tom, o co se jejich pověst dříve opírala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?