Aktualne.cz: Pojišťovny utlumí platby za záchranu dětských pacientů

12. 4. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny nemusí od ledna de facto platit nemocnicím za léčbu dětí, které jsou trvale odkázány na umělou plicní ventilaci. Úhradová vyhláška na rok 2013 totiž zavedla pravidlo, podle kterého se za chronické pacienty bude platit, až skončí jejich hospitalizace. A to u dětí s ventilátorem trvá zpravidla několik měsíců nebo let.


Úhradová vyhláška na rok 2013 totiž zavedla pravidlo, podle kterého se za chronické pacienty bude platit, až skončí jejich hospitalizace. A to u dětí s ventilátorem trvá zpravidla několik měsíců nebo let.

Za pět let pošlete účet

Podle statistiky České pediatrické společnosti se nemocnice nyní starají minimálně o 17 dětských pacientů, kteří nedokážou sami dýchat v důsledku genetických a mozkových poruch, jako jsou mitopatie, svalová atrofie nebo Arnold-Chiariho malformace. V některých případech se ani nedají vyléčit.

Sedm z těchto dětí leží v nemocnici přes pět let, dalších šest nejméně půl roku. Pacienty nelze svěřit do domácí péče, a proto se o ně musí starat personál na jednotkách intenzivní péče fakultních a krajských nemocnic. Náklady na pacienta se zde pohybují okolo částky 10 tisíc korun denně.

Na chybu v úhradové vyhlášce upozornila senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz). „Obrátili se na mě experti z této oblasti, protože stále pracuji jako lékařka,“ vysvětluje.

Lékaři zatím nechtějí veřejně vystoupit, protože pracují ve státních zařízeních a nechtějí se dostat do konfliktu s ministerstvem, které vyhlášku sepsalo. „Naprosto nechápu, že se něco takového mohlo stát,“ komentuje stav věci senátorka.

O případu už jednala s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a chystá se i na ministerstvo zdravotnictví. Zatím však nedostala jasnou odpověď, jak se předpisy budou měnit.

Celý článek naleznete ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?