Akutní interní péči by ve Frýdlantu mohl zajistit urgentní příjem

31. 8. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vybudování společného urgentního příjmu pro pacienty s interními i chirurgickými obtížemi v Nemocnici Frýdlant by mohlo pomoci vyřešit problémy s poskytováním akutní interní péče na Frýdlantsku. ČTK to řekl ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný.


Společnost Euroclinicum, která frýdlantskou nemocnici provozuje, nedávno oznámila, že přestane poskytovat akutní lůžkovou péči na interním oddělení, chybí jí lékaři. Starostové se obávají zhoršení dostupnosti akutní péče pro pacienty z Frýdlantska.

V reakci na připravované změny ve frýdlantské nemocnici připravila největší krajská nemocnice v Liberci veškeré své kapacity, aby byla schopna od 1. září přijmout více pacientů směřujících do Liberce z Frýdlantského výběžku. Zároveň s tím ale připravila návrh řešení tohoto stavu do budoucna, který chce podle Nečesaného představit samosprávám na Frýdlantsku a akcionářům nemocnice, záchranné službě i společnosti Euroclinicum.

Tím řešením je právě vybudování společného příjmu. „Výhodu společného interního a chirurgického příjmu vidíme především v tom, že mnoho diagnóz u pacientů je hraničních a potřebují konzultaci internisty i chirurga. Krajská nemocnice Liberec by na místě zajistila internisty a společnost Euroclinicum by mohla zajistit chirurga. Tím by byla urgentní medicína v základních oborech pro pacienty Frýdlantska zajištěna přímo ve Frýdlantě,“ upřesnil záměr přednosta libereckého interního centra Tomáš Klimovič.

Krajská nemocnice Liberec chce proto jednat se samosprávou města Frýdlant a Libereckým krajem o prostorových možnostech na vybudování urgentního příjmu, který by zajistil primární péči dostupnou pacientům z Frýdlantska. „Takovou iniciativu vítám, minimálně proto, že by se znovu projednala možnost návratu akutních interních lůžek do frýdlantské nemocnice. Výrazně by se nám ulevilo i v nákladech na posílení zdravotnické záchranné služby, která by nemusela některé dramatické případy řešit odvozem do Liberce,“ poznamenal krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa.

Nemocnice ve Frýdlantu slouží pro Frýdlantský výběžek, kde žije zhruba 24.000 lidí. Zařízení zaměstnává 230 lidí, z toho 30 je lékařů. Na interně bylo ročně hospitalizováno kolem 800 lidí. Na základě analýzy se nemocnice rozhodla přeměnit 35 lůžek akutní péče na následnou ošetřovatelskou. Ředitel nemocnice Jiří Benedikt se nedomnívá, že se tím zhoršila dostupnost zdravotní péče. Ve Frýdlantu zůstane ambulantní péče zachována, a v akutních případech si podle něj lidé stejně jako dosud zavolají záchrannou službu, která je dopraví do 25 kilometrů vzdáleného Liberce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?