Alternativní léčbu rakoviny raději ne

18. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Osmdesát členů Mezinárodní unie proti rakovině vyplňovalo dotazníky o tom, s jakými druhy boje proti rakovině mají ve své zemi zkušenosti. Byli to většinou onkologové, tedy odborníci na rakovinu. Po vyhodnocení údajů se ukázalo, že pro většinu dotázaných je používání alternativních způsobů léčení v jejich zemi problém. Autoři studie ale upozorňují...


Osmdesát členů Mezinárodní unie proti rakovině vyplňovalo dotazníky o tom, s jakými druhy boje proti rakovině mají ve své zemi zkušenosti. Byli to většinou onkologové, tedy odborníci na rakovinu. Po vyhodnocení údajů se ukázalo, že pro většinu dotázaných je používání alternativních způsobů léčení v jejich zemi problém.

Autoři studie ale upozorňují, že je potřeba rozlišovat mezi doplňující léčbou, například masážemi a relaxačními postupy, které se používají souběžně s klasickou léčbou, a mezi léčbou alternativní. Za tu označujeme postupy, které bývají doporučovány jako náhrada za běžné léčení a leckdy pacientovi způsobí nemalé problémy. Nežádoucí mohou být důsledky více druhů léčení nebo je nemocný nepřímo poškozen tím, že včas nevyhledá odbornou pomoc.

Studie zjistila, jaké alternativní postupy se vyskytují v různých regionech. Zatímco v Řecku se jako lék používá pramenitá voda Kamateros, v celé střední Evropě se věří v protirakovinný účinek jmelí. Přitom jmelí může pacientovi způsobit zarudnutí pokožky a svědění a není ověřeno, že prodlužuje život nemocných. Jindy doporučují léčitelé různé diety, výrobky z těla žraloků, vitaminy nebo rostlinné výtažky.

Lékaři proto upozorňují pacienty, že nejdůležitější je včas zahájit lékařskou péči, která je založená na vědecky ověřených postupech. Použití neověřených alternativních metod vede k přechodu nemoci do pokročilejších, klasickou léčbou hůře ovlivnitelných stadií.

(čspz), Slovo, 16.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?