Ambulance chtějí ústavní stížností dosáhnout změny úhrad

10. 11. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní stížností chtějí ambulantní specialisté dosáhnout změny úhradové vyhlášky na příští rok. Jde jim konkrétně o úhradový vzorec, podle něhož počítají zdravotní pojišťovny, kolik dané ambulanci zaplatí. Například internistům prý klesnou při použití tohoto vzorce příjmy o desítky procent. Páteční sjezd Sdružení ambulantních specialistů (SAS) uložil Radě SAS, aby zahájila jednání s poslanci a senátory k podání této stížnosti.


Uvádí se to v usnesení, které SAS zveřejnilo na webu.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) slíbil ambulantním specialistům růst příjmů o tři procenta, podle propočtu SAS bude pouze jednoprocentní. Někteří z delegátů, kteří zastupovali na sjezdu téměř 2000 členů SAS, vyjádřili obavy, že na léčení pacientů budou doplácet ze svého.

Sjezd vyzval všechny ambulantní specialisty, aby nepodepisovali úhradové dodatky pro příští rok, pokud budou ve znění platné vyhlášky. Rada SAS dostala za úkol vyjednat pro praxe lepší podmínky. Zástupci zdravotních pojišťoven na sjezdu uvedli, že zhruba 250 miliard korun rozděluje úhradová vyhláška beze zbytku, takže už velký prostor pro změny není. O oprávněných požadavcích ale prý jsou ochotni jednat.

Sjezd rovněž odmítl plošné zveřejňování smluv a dodatků mezi zdravotními pojišťovnami a konkrétními praxemi. Tuto podmínku ale nově stanoví transparenční novela, kterou se musejí pojišťovny řídit. Bez zveřejnění není smlouva platná.

Regulace ve vyhlášce mají podle usnesení sjezdu bránit nadbytečnému předepisování léků, zdravotnických prostředků či materiálu a vyžádané péče, nikoli omezit nutné náklady na zdravotní péči. Sjezd rovněž uložil Radě SAS, aby vyjednala s ministerstvem zdravotnictví plnou kompenzaci zrušených regulačních poplatků.

Sjezd odmítl navrženou podobu zákona o neziskových nemocnicích. Podle něj je v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a ohrožuje finanční stabilitu zdravotnického systému i jednotlivá soukromá zařízení. Sjezd vyzval ministerstvo, aby přepracovalo zákon, který neziskovým nemocnicím, na rozdíl od soukromých praxí, garantuje smlouvu s pojišťovnou, tedy i příjmy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?