Ambulantní specialisté jsou připraveni kvůli penězům k protestu

9. 3. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Valné většině ambulancí specialistů nestoupnou příjmy za vykázanou léčbu, přestože v seznamu výkonů se od ledna navýšila cena jejich práce o deset procent. Tvrdí to předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.


Na možný propad příjmů upozornil v otevřeném dopise ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Pokud zůstane upozornění bez odezvy, lze podle Jojka počítat i s velmi hlasitými protesty a projevy nevole lékařů. Dopis podle zjištění ČTK ministerstvo obdrželo a připravuje vyjádření.

„Stále více ambulantních specialistů registruje, že změny v seznamu výkonů platné od 1. ledna 2016, zejména desetiprocentní navýšení hodnoty práce a pozitivní posuny v bodových hodnotách výkonů, neznamenají kvůli limitům úhradové vyhlášky pro valnou většinu zařízení odpovídající nárůst tržeb,“ uvedl Jojko v dopise, který má ČTK k dispozici.

Lékaři podle něj vidí narůstající rozdíl mezi svými výkazy práce a předběžnými platbami od zdravotních pojišťoven, vnímají dopady nízké úrovně úhradových limitů. „Každým dnem narůstá počet těch, kteří se při vědomí stagnace nebo jen velmi mírného nárůstu příjmů v posledních několika letech cítí podvedeni mediální kampaní, jež se v době přípravy změn seznamu výkonů v září a říjnu 2015 odehrála,“ uvedl Jojko.

Náprava je podle něj ve finančních možnostech systému, protože výběr zdravotního pojištění s růstem platů a poklesem nezaměstnanosti stoupá. Ambulantní specialisté očekávají od ministerstva odpověď s výčtem kroků, „jež pomohou narůstající napětí v jejich řadách zklidnit a příjmy v krátké době odpovídajícím způsobem navýšit“.

Ambulantní specialisté se obrátili na ministra kvůli penězům jen den poté, co Česká lékařská komora vyzvala vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Měl by obsahovat pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce a zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok.

Menší a regionální nemocnice se dnes k výzvě ČLK připojily. „Personální devastace nemocnic již dosáhla takového stupně, že vyžaduje zásadní řešení. Jen okamžité kroky ústavních orgánů, ukazující rozhodnou vůli státu situaci řešit, mohou zlomit rostoucí nedůvěru zdravotníků k perspektivě zdravotnictví a zastavit jejich odchody,“ sdělil ČTK předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

S požadavky souhlasí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vláda podle něj už kroky činí. Pro je i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Se zvyšováním výdajů nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), odkazuje na „černé díry“, v resortu je podle něj peněz dostatek.

ČLK tvrdí, že kvůli masovým odchodům lékařů do zahraničí a sester mimo zdravotnictví a kvůli nedostatku finančních prostředků není již jako stavovská organizace schopna garantovat kvalitu a bezpečnost zdravotní péče, což by ze zákona měla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?