Ani odvolací soud nepřiznal Nováčkovi osvobození od poplatků

15. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský advokát Zdeněk Nováček musí zaplatit asi 400.000 korun jako soudní poplatek za odvolací řízení, pokud chce pokračovat ve sporu s ministerstvem zdravotnictví. Rozhodl tak pražský městský soud. Zamítl Nováčkovo odvolání proti verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2...


Praha - který před časem nevyhověl jeho žádosti o osvobození od soudních poplatků. Právník se ve sporu domáhá deseti milionů korun kvůli smlouvě o zastupování státu ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human.

Městský soud potvrdil rozhodnutí obvodního soudu, žalobci osvobození od poplatků nepřiznal, řekl prvoinstanční soudce Ivan Kratochvíl.

Nováčka již vyzval, aby soudní poplatek zaplatil. Pokud tak právník učiní, bude spis postoupen odvolacímu soudu znovu. Tentokrát s odvoláním Nováčka proti prvoinstančnímu rozsudku, kterým byla jeho žaloba o miliony v únoru zamítnuta. Kdyby poplatek nezaplatil, soudní řízení se zastaví.

Obvodní soud při únorovém jednání uznal argument ministerstva, že smlouva o zastupování státu ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, kterou s advokátem v září 2003 podepsala tehdejší ministryně zdravotnictví Marie Součková, je neplatná. Podle Kratochvíla je smlouva v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a také s dobrými mravy. Neuznal však třetí argument ministerstva, podle kterého dohoda neplatí také kvůli tomu, že byl porušen zákon o zastupování státu ve věcech majetkových.

Součkové kvůli smlouvě s Nováčkem hrozí až deset let vězení. Policie ji viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Smlouva Nováčkovi slibovala za zastupování státu ve při s firmou Diag Human odměnu deset milionů korun bez ohledu na výsledek sporu - téměř celou částku právník také dostal. Dalších deset milionů měl podle smlouvy dostat v případě, že bude dohoda mezi ním a ministerstvem vypovězena. To předloni v květnu učinil nástupce ministryně Součkové Jozef Kubinyi. A Nováček teď u soudu tyto miliony požaduje. Kdyby Nováček za stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by podle smlouvy 170 milionů korun.

Nováček čelí kvůli podezření z porušování povinností advokáta a podezření z předražení právních služeb kárné žalobě České advokátní komory. Firmě Diag Human musela vláda kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou z českých transfuzních stanic po prohrané arbitráži zaplatit 326 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?