Anketa: Lékaři mají o práci v cizině zájem, odchody nejsou masové

9. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvalifikovaní čeští lékaři mají sice o práci v cizině zájem, ale s odchodem většina nespěchá: absolventi nemají velké šance a lidé kolem padesátky už mají doma vybudovanou existenci. Vyplývá to z ankety mezi zdravotníky v Ústeckém, Karlovarském a Jihomoravském kraji...


PRAHA - Lékaři neodcházejí za prací masově, podle Lékařského odborového klubu jich však stále přibývá.

V Mostě na úřadu práce nabídku německých zdravotnických zařízení evidují, ale podle Jany Povejšilové si zatím žádný lékař práci přes úřad nevyřizoval. Lékaři totiž obvykle hledají práci sami, odpovídají na inzeráty v lékařských časopisech, nabídky shromažďuje i Česká lékařská komora.

„Od roku 1990 odešel pracovat za hranice jen jeden ze 162 lékařů naší nemocnice. Naopak stále častěji přicházejí absolventi lékařských oborů z jiných zemí. U nás například působí kolem deseti Slováků,“ řekl náměstek ředitele mostecké nemocnice Petr Hossner.

Stejnou zkušenost potvrdila i ředitelka břeclavské nemocnice Vladimíra Danihelková. Uvedla, že z jejich zařízení nikdo v poslední době neodešel, naopak že do nemocnice přicházejí zahraniční lékaři, a to především ze Slovenska.

Lékaři neodcházejí ani z Chebu, odkud to mají do Německa blízko. „Naposledy loni odešlo několik lékařů z anesteziologickoresuscitačního oddělení, ale šlo o lékaře, kteří měli v Německu rodinné zázemí. Teď už je situace stabilní,“ řekla Marie

Diková z personálního oddělení chebské nemocnice. Ani ze sokolovské nemocnice podle její mluvčí za poslední dobu nikdo neodešel.

Klid je zatím i v Karlových Varech. Zdena Marková z karlovarské nemocnice řekla, že „loni a na začátku letošního roku odešli tři lékaři, ale od té doby už nikdo. A nemáme ani informace o tom, že by se někdo do ciziny chystal.“

Hromadný odchod se nekoná ani z ústecké Masarykovy nemocnice. „Odešli

pouze jednotlivci,“ řekl personální náměstek ředitele Tomáš Pohořský.

O hrozbě masového odchodu kvalifikovaných lékařů do ciziny nemluvil ani předseda Lékařského odborového klubu fakultní nemocnice v Brně Petr Hrobař.

Podle něj sice řada lékařů o odchodu přemýšlí, ale doopravdy jej zrealizuje jen pár z nich. Hrobař proto očekává, že v nejbližší době budou odcházet pouze jednotlivci. Důvodů k tomu mají podle něj několik, na prvním místě jsou to ale peníze.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?