Anketa zjišťuje, jaké drogy užívají návštěvníci tanečních party

24. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tanec a drogy je název ankety, která má do konce září zjišťovat mezi účastníky klubových hudebních akcí a tanečních party, zda a jaké legální a ilegální návykové látky užívají a jak mnoho...


PRAHA - Tanec a drogy je název ankety, která má do konce září zjišťovat mezi účastníky klubových hudebních akcí a tanečních party, zda a jaké legální a ilegální llátky užívají a jak mnoho. Poprvé se uskutečnila v roce 2000. Vzhledem k tomu, jaké přinesla anketa výsledky, a vzhledem ke změnám, kterými od té doby taneční scéna prošla, bude podle organizátorů její zopakování velmi zajímavé.

Spotřeba drog v Česku neustále stoupá - z letošní zprávy Národního monitorovacího centra při Úřadu vlády vyplývá, že se za posledních pár let zdvojnásobila obliba extáze a LSD. Marihuanu vyzkoušela v roce 2001 polovina mladých lidí od 16 do 19 let. O dva roky dříve to byla jen třetina.

Z návštěvníků hudebních klubů podle ankety uskutečněné před třemi lety vyzkoušelo drogu často nebo pravidelně více než 80 procent respondentů - marihuanu 83 procent a extázi, takzvanou taneční drogu, celkem 65 procent dotázaných.

Další v pořadí jsou mezi drogami LSD a lysohlávky. Na prvním místě byl však alkohol, který přiznalo 85 procent mladých.

Díky anketě Semtex Dance 2000 se podařilo udělat největší sondu do rozsahu, způsobu a experimentování s drogami u návštěvníků tanečních akcí, kde se koncentrují rekreační uživatelé, uvedl lékař Pavel Kubů ze společnosti MediMedia Information.

Výsledky podle něj mimo jiné pomohly naplánovat nebo podpořit praktická opatření pro ochranu zdraví návštěvníků hudebních zábavných akcí. Výsledná data sehrála roli i při definování úkolů protidrogové politiky.

Dotazník Tanec a drogy 03 je zčásti převzat ze zahraničních vzorů, zčásti odpovídá dotazníku z roku 2000 a zčásti se ptá na nové lokálně specifické otázky.

Online formulář je také na internetové adrese www.drogyinfo.cz. Anketu organizuje občanské sdružení Drogmem společně s vydavatelstvím iMedia, Národním monitorovacím střediskem pro drogy a drogové závislosti a Laboratoří pro výzkum závislostí Psychiatrického centra Praha.

Za držení drog šlo loni v Česku do vězení 900 lidí, třikrát více než například před sedmi lety. Zdvojnásobil se i počet zájemců o protidrogovou léčbu; loni se chtělo léčit 4500 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?