Antimonopolní úřad se zajímá o zakázku VZP na vymáhání dluhů

4. 3. 2010 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Antimonopolní úřad se začal zajímat o zakázku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na pomoc při vymáhání dluhů, informoval Český rozhlas 1-Radiožurnál. Tendr za 430 milionů korun má na čtyři roky získat sdružení, ve kterém je advokátní kancelář Němec, Bláha a Navrátilová, v níž má podíl bývalý ministr Pavel Němec, dále exekutor Juraj Podkonický a vymahačská firma BSP Lawyer Partners.


Podle Radiožurnálu kritizují tendr interní dokumenty VZP. Není prý jasné, zda vítěz zakázky skutečně pomůže pojišťovně získat víc peněz než dosud. VZP má na vymáhání pohledávek svůj vlastní tým právníků a úředníků.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) si pouze vyžádal podklady, správní řízení nezahájil, takže my čekáme, jestli se úřad vyjádří a zahájí správní řízení, nebo nikoli,“ řekl Českému rozhlasu ředitel VZP Pavel Horák.

„Obecně Vám k tomu mohu říct, že očekáváme, že vzroste počet vymožených pohledávek. Zvlášť nyní, kdy klesají i kvůli krizi,“ řekla Radiožurnálu Anna Veverková z VZP.

O tendru měla podle Radiožurnálu jednat i správní rada VZP. Kvůli zájmu antimonopolního úřadu prý ale předseda rady a první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr tento bod stáhl z programu. Sám si prý myslí, že výběrové řízení bylo v pořádku.

„Ta soutěž byla transparentní, protože byla anonymní, což já považuji za správné, a věřte tomu, že nikdo z členů správní rady do probíhajícího výběrového řízení nemá přístup, ani přístup mít nemůže. Určitě se k tomu správní rada vrátí, ale nechtějte v tuto chvíli vědět, jak se správní rada k tomu postaví,“ řekl Šnajdr Radiožurnálu.

Z vítězné nabídky plyne, že VZP má platit vítězi každý měsíc paušálně několikamilionové sumy a že se nepřihlíží k tomu, kolik skutečně firmy vymůžou. Bývalý ministr spravedlnosti Němec je znám tím, že po jeho odchodu zůstaly na ministerstvu dluhy, hlavně kvůli nekontrolovaným opravám soudů, připomněl Radiožurnál. Exministr měl i statisícové účty za telefon.

Advokátní kancelář, v níž má podíl, dnes také pracuje pro ministerstvo spravedlnosti i jemu podřízenou vězeňskou službu. Společně s firmou BSP Lawyers vymáhá i nedoplatky za mýtné.

Němec se nechtěl k tendru vyjadřovat. Prý ho má v jeho kanceláři na starosti někdo jiný.

Dalšími účastníky tendru byli slovenští podnikatelé, kteří na poslední chvíli v Česku dokupovali firmu. Jejich nabídka byla dražší než nabídka vítězná. Celá zakázka je citlivá i proto, že ve správně radě sedí vesměs politici. Většině z nich za několik týdnů končí mandát. Na jaře se také bude volit ředitel VZP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?