Aplikace pomohla zachránit ženu, i když software neměla v mobilu

10. 8. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Mobilní aplikace Záchranka pomohla v úterý zachránit ženu v Praze po pádu ze skály, i když zraněná neměla aplikaci v telefonu.


Žena zadala na radu operátorky nouzové linky do prohlížeče v mobilu speciální web aplikace, díky čemuž ji pak záchranáři v členitém terénu našli. Oznámila to mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová. Aplikace Záchranka má již statisíce stažení a pomohla v tisícovkách případů v celém Česku.

Mladá žena, která web aplikace využila v úterý, si šla zaběhat do Dalejského údolí v Praze 13. Při běhu uklouzla, zřítila se z asi desetimetrové skalní stěny a utrpěla vážná zranění. „Zůstala sice při vědomí a dokázala vytočit linku 155, ale následkem otřesu mozku si nevybavovala, kde se nachází,“ popsala situaci Poštová.

Aplikace Záchranka má funkci, díky které mohou lidé zjistit svou polohu pomocí GPS, a nově může člověk v nouzi využít tuto funkci i přes web. „Poté, co zraněná žena podle instrukcí zadala do internetového prohlížeče v telefonu konkrétní adresu pro nouzové případy, určila operátorka téměř přesně její polohu,“ sdělila mluvčí. Ve složitém terénu pak již dohledala posádka záchranky přesné místo díky dobré znalosti oblasti a komunikaci se zraněnou ženou a operátorkou po telefonu.

Mladá žena byla poté převezena do nemocnice. Utrpěla podle Poštové mnohočetná poranění v obličeji i zranění hrudníku a břicha.

„Tento případ dokládá, že i na tak zalidněném území, jako je Praha, může dojít k situaci, kdy není nalezení zraněného vůbec snadné,“ uvedla mluvčí. „Kdyby měla žena aplikaci v telefonu nainstalovanou a využila ji, operační středisko by údaje o poloze obdrželo automaticky a s větší přesností, záchrana by tak byla ještě rychlejší,“ doplnila.

Aplikace Záchranka dokáže jedním podržením tlačítka automaticky zavolat tísňovou linku záchranářů 155 a zároveň odeslat přesnou polohu volajícího. Kromě toho umí najít nejbližší pohotovost nebo poradit, jak provést první pomoc. Je dostupná zdarma pro všechny nejrozšířenější operační systémy mobilních telefonů. Letos v březnu po roce od spuštění již dosáhla 333.000 stažení a přes 7000 nouzových volání.

Mluvčí pražské záchranné služby Poštová uvedla, že pražští záchranáři již vyjížděli k osmi desítkám případů oznámeným pomocí této aplikace. Pro podobné situace, jako byl úterní případ ji proto Poštová doporučuje.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?