Arbitráž na krev

19. 1. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
V zájmu státu je, aby letitá kauza skončila co nejdříve. Jen od chvíle, kdy se obě strany odvolaly proti srpnovému závěru, v němž rozhodčí senát přiznal Diag Human téměř devítimiliardové odškodnění za zmaření lukrativních obchodů s krevní plazmou, totiž naskákaly na vrub státu úroky ve výši dvě stě milionů korun. Jenže volba Petra Kužela celý případ spíše zdrží. Nahrává totiž protistraně, která jeho jmenování zpochybňuje...


Český stát se snaží zvrátit verdikt, podle něhož má platit firmě Diag Human skoro devítimiliardové odškodnění. Počíná si při tom ale amatérsky: chce, aby hlavním rozhodcem ve sporu byl muž, který si teprve dodělává právnické vzdělání a je politikem vládní ODS. Diag Human má tudíž šanci arbitráž natahovat.

Měl to být tajný trumf, který Česku pomůže zachránit prohranou arbitráž se švýcarskou společností Diag Human. Na místo třetího, hlavního rozhodce v přezkumném řízení navrhlo ministerstvo zdravotnictví Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory. A soud ho v rychlosti opravdu schválil.

„Nikdo proti jeho osobě tehdy nic nenamítal. Věřila jsem, že jeho funkce je dostatečnou zárukou kvalifikovanosti, aby mohl spor definitivně vyřešit,“ říká soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Alena Sejková, která Kužela jmenovala.

V zájmu státu je, aby letitá kauza skončila co nejdříve. Jen od chvíle, kdy se obě strany odvolaly proti srpnovému závěru, v němž rozhodčí senát přiznal Diag Human téměř devítimiliardové odškodnění za zmaření lukrativních obchodů s krevní plazmou, totiž naskákaly na vrub státu úroky ve výši dvě stě milionů korun. Jenže volba Petra Kužela celý případ spíše zdrží. Nahrává totiž protistraně, která jeho jmenování zpochybňuje.

Šestačtyřicetiletý Kužel si teprve dokončuje vysokoškolské vzdělání. Ke studiu práv je zapsán na plzeňské fakultě. Tedy na škole, kde je šéfem katedry občanského práva a proděkanem pro magisterské studium Milan Kindl - rozhodce nominovaný do sporu s Diag Human za českou stranu (zbývajícím rozhodcem je Damian Della Ca, nominovaný „Švýcary“).

„Neřekl bych, že tím jsem ve střetu zájmů. Jsou to irelevantní úvahy, které mě urážejí,“ říká Kužel. Kužel, člen ODS, ovšem také působí v pražském zastupitelstvu a je místopředsedou dvou jeho výborů. Toho se chystá využít Jan Kalvoda, advokát vlastníka Diag Human Josefa Šťávy.

„Tak flagrantní narušení zásad nestrannosti a nezávislosti rozhodování neznají a nepřipouštějí žádná pravidla rozhodčího řízení,“ tvrdí Kalvoda, jenž se chystá u soudu napadnout Kuželovo jmenování. Pokud uspěje, začne proces hledání třetího, hlavního arbitra nanovo.

Celá kauza by se tak protáhla v řádu měsíců. Zabránit tomu chtějí už potvrzení arbitři Milan Kindl a Damian Della Ca. Vyrukovali s návrhem, aby se „třetím do party“ stal ombudsman Otakar Motejl.

„Rád dám své jméno všanc, jen aby už ta kauza byla z krku. A pro sichr to budu dělat zadarmo,“ nabízí veřejný ochránce práv. Ministerstvo zdravotnictví však trvá na tom, že spor rozsoudí Kužel. Švýcarská strana si prý upravuje pravdu a snaží se všemožně oddálit konec sporu. „Takový postup si nesmíme nechat vnutit. Podle našeho právního výkladu je třetím arbitrem pan Kužel a ten také rozhodne,“ tvrdí náměstek ministra zdravotnicvtí Marek Šnajdr.

Jak problém roste

*9. března 1992: Ministr Martin Bojar napsal firmě Novo Nordisk, že neuspěla ve výběrovém řízení na zpracování krevní plazmy. Jako důvod uvedl spojení s podezřelou firmou Conneco (nyní Diag Human), kterou vlastní Josef Šťáva.

*1996: Diag Human požaduje za ušlý zisk 197 milionů korun (původně chtěla půl miliardy). Ministr Jan Stráský podepisuje rozhodčí smlouvu, což znamená, že případ bude řešit arbitráž.

*16. prosince 2002: Přezkumný senát potvrdil nález z června téhož roku, podle něhož má Česko zaplatit 326,6 milionu korun.

*13. srpna 2008: Česko prohrálo arbitráž s Diag Human. Firmě musí uhradit 8,33 miliardy korun (společnost požadovala 14 miliard). Úroky z prodlení jsou milion a půl za každý den zdržení platby.

Vladimír Křivka, Týden

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?