Arbitráž Protonového centra proti VZP začne příští týden

11. 11. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Arbitráž pražského Protonového centra proti Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) začne v úterý 12. listopadu, kdy by měl nároky firmy posuzovat rozhodčí soud při Hospodářské komoře. Uvedla to Česká televize.


Protonové centrum v Praze se na VZP domáhá miliardy korun ročně za léčbu 1600 pacientů s rakovinou po dobu 15 let. Centru zajišťuje peníze za léčbu sedm let stará smlouva, kterou podepsal bývalý nucený správce pojišťovny. Zatímco VZP považuje dokument za neplatný, centrum na jeho platnosti trvá.

Pojišťovna nedávno centru nabídla jinou smlouvu, podle níž je připravena posílat klienty na léčení do centra, pokud si bude účtovat za ozařování dospělých paušální platbu 505.907 korun a za ozařování dětí 734.567 korun. Ročně to může být 150 klientů. ČT dnes uvedla, že pokus pojišťovny vyjednat výhodnější podmínky neuspěl.

Podle televize už je jasné, že se do začátku arbitráže v příštím týdnu obě strany nedohodnou. „Rozhodčí soud by měl proběhnout, nicméně bez ohledu na jeho výsledky jsme vždycky deklarovali, že primárním cílem je nikoliv se soudit. My chceme zabezpečit péči o české pacienty,“ uvedl mluvčí centra Vladimír Šulc.

Kromě Vojenské zdravotní pojišťovny zatím žádná česká zdravotní pojišťovna s pražským centrem dlouhodobou smlouvu nemá. Hradí mu léčení svých klientů jen v případě, když jim nabídne cenu srovnatelnou s tím, za kolik léčí protonové centrum v Mnichově. Na léčbu protony posílají tyto pojišťovny jen klienty, u nichž to doporučí komplexní onkologická centra.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?