Asi až soud vyřeší spor o odměny v nemocnici

24. 11. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Jde o střet zájmů nebo ne? Starostové pro Liberecký kraj po 1. prosinci podají podnět na policii, aby vyšetřila, jestli dva uvolnění zastupitelé Libereckého kraje pobíráním odměn v nemocnici skutečně porušují zákon.


Liberecký kraj vydá vlastní právní stanovisko k odměnám, které si nechávají vyplácet tři radní v organizacích, jež kraji patří. To si předevčírem odhlasovali krajští zastupitelé. Nezávisle na tom ale hodlají opoziční Starostové pro Liberecký kraj podat podnět k policii, aby prošetřila, zda se radní takto neocitli ve střetu zájmů.

„To, že si nechávají vyplácet odměny od společností, které kraji patří, může být kvalifikováno jako přestupek. Obohacují se na úkor organizací, jež by měli jako uvolnění zastupitelé spravovat zdarma,“ řekl za Starosty Martin Půta. „Ještě se radíme s právníky, jestli podáme trestní oznámení také na instituce, které odměny vyplácejí,“ dodal.

Na svém nařčení, že radní kradou jako straky za bílého dne, si trvá také starosta Chrastavy Michael Canov (SLK). „Zákon hovoří jasně. Jde o střet zájmů,“ zdůraznil. Terčem kritiky Starostů se stali celkem tři radní. Zdeněk Bursa a Martin Sepp (oba ČSSD) zasedají v dozorčí radě Krajské nemocnice Liberec, kde má kraj většinový podíl. Třetí radní, Pavel Petráček, je jak v dozorčí radě Nemocnice Česká Lípa, tak také ve společnosti Silnice LK, vlastněné krajem.

„Za práci v čele společností ručíme svým majetkem. Můžeme se tady masírovat různými právními názory. Máte-li nějakou pochybnost, podejte trestní oznámení,“ prohlásil směrem ke Starostům na zasedání krajských zastupitelů Zdeněk Bursa. Podobný názor vyslovil i zastupitel za opoziční ODS a místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla. Jaroslav Švehla ale přišel na jednání zastupitelstva ještě s dalším řešením.

„Nejlepší by bylo, kdyby zástupce majitele společnosti, což je valná hromada, rozhodl, že žádné odměny uvolnění radní brát nebudou,“ prohlásil Jaroslav Švehla. Martin Sepp i Zdeněk Bursa jsou současně také v orgánech dalších společností Libereckého kraje, například v Silnicích LK.

„Jde o věc. Je mi jedno, z jaké jsou radní politické strany. Svým jednáním vzkazují voličům, že pro ně zákony neplatí. A to je špatně. Úlohou politiků není na sebe navzájem dávat trestní oznámení, ale pokud se politici odměn nevzdají či jinak to nevyřeší, uděláme to,“ doplnil Martin Půta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?