Asociace malých nemocnic si stěžuje Paroubkovi na předpis a Ratha

15. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na snížení úhrad za péči kvůli ministerské vyhlášce a na ministra Davida Ratha si premiérovi Jiřímu Paroubkovi stěžovala Asociace českých a moravských nemocnic. V otevřeném dopise předsedovi vlády píše, že ministr kvůli svému postupu ztratil její důvěru. AČMN sdružuje 160 menších nemocnic...


PRAHA -

Podle vyhlášky by měly zdravotní pojišťovny platit v prvním pololetí za péči lékařům a zařízením, s nimiž se nedohodly na úhradách. Podle předpisu by platby měly být o tři procenta vyšší než za loňský první půlrok. Vyhláška stanovuje i limity na léky a ošetření. Za jejich překročení hrozí stržení peněz. Předpis kritizují kromě AČMN i lékařská sdružení a stomatologická komora. Svolaly kvůli němu na 24. února do Prahy demonstraci.

Podle předsedy AČMN Eduarda Sohlicha se nejvážnější obavy již naplňují. „Je lží ministra zdravotnictví, že zdravotnická zařízení v prvním pololetí 2006 obdrží 103 procent úhrady minulého období. Skutečná úhrada dle vyhlášky je o deset až 15

procent nižší,“ napsal Sohlich. Dodal, že pojišťovny zařízením oznamují, že jim za následnou péči uhradí o 40 až 70 procent méně. „Ojedinělé není snížení úhrad dokonce na 13 až 30 procent,“ napsal Sohlich. Tato zařízení AČMN zveřejňuje na svých stránkách.

Sohlich v dopise podotkl, že asociace na nedostatky vyhlášky upozorňovala už při její přípravě. Rath jí údajně opravu „nejzávažnějších vad“ slíbil, nakonec je ale nezměnil. Kritiku pak zlehčoval a nespokojené zdravotníky obvinil ze spolupráce s

ODS, dodal předseda AČMN. „Tímto David Rath definitivně ztratil veškerou naši důvěru. Jestliže očekáváme ještě nějakou nápravu, můžeme ji očekávat jedině od vás,“ napsal Sohlich Paroubkovi. AČMN podle svého předsedy považuje Rathův postup za porušení loňské červnové dohody zdravotníků s premiérem.

Také podle představitelů lékařských sdružení a stomatologické komory jednání s ministrem nikam nevedla. Jedním z jejich čtyř požadavků je i Rathovo odvolání. Na ministrově straně stojí Česká lékařská komora, i ona ale navrhuje zmírnění vyhlášky.

ČTK

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Ing. Zdeněk Charvát, daňový poradce

Tenhle článek je naprosto přesný, a bohužel musím říci, že AČMN teď řeší, nebo spíš poukazuje i na problémy státních odborných léčebných ústavů - psychiatrických léčeben. Těch se totiž krácení od VZP za 1. pololetí 2005 dotýká maximálně. Ze sedmnácti zařízení jich totiž deset musí vrátit (zatím jen) VZP možná skoro sto milionů Kč, což pro polovinu z nich je likvidační. Ale ministr to jakoby nevidí nebo nechce vidět, a nikdo z ředitelů státních léčeben k tomu samostatně nechce mluvit, protože v „sankčním řádu“ ministra je jako jeden z bodů uvedeno i zveřejnění problémů bez prvotního projednání s ministerstvem nebo ministrem. A to by pro ředitele mohlo znamenat i okamžité odvolání. Rath se již chová jako klasický diktátor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?