Asociace odborů žádá další růst platů ve zdravotnictví

18. 12. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Další zvýšení platů ve zdravotnictví v příštím roce požaduje Asociace samostatných odborů (ASO). Podle jejího předáka Bohumíra Dufka přidání o pět procent od ledna není dostatečné a výdělky lékařů, sester a dalších pracovníků by se měly po několika měsících znovu upravit.


Dufek to řekl ČTK po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). ASO je druhá největší odborová centrála v zemi, zastřešuje například vlivné železničářské a lékařské odbory.

„V žádném případě nejsme spokojeni s řešením růstu platů ve zdravotnictví. K vyrovnání se státními úředníky dojde až v polovině roku,“ uvedl Dufek.

Platy ve veřejném sektoru rostly totiž už od listopadu o 3,5 procenta. Ve zdravotnictví se zvednou od ledna o pět procent. Lékařské odbory žádaly desetiprocentní růst, podle nich by to příjmy ze zdravotního pojištění pokryly. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard korun. Předáci už dřív uvedli, že pět procent představuje tři miliardy korun, desetiprocentní přidání pak šest miliard.

Podle Dufka se další jednání uskuteční v polovině ledna. Na něm by se měly posoudit možnosti dalšího vývoje platů. „Návrhy už máme,“ uvedl šéf ASO. Odbory navrhují například sloučení zdravotních pojišťoven či změny úhradové vyhlášky. Za jednu z cest považují ale i zvýšení minimální mzdy. Ta od ledna stoupne o 700 korun na 9200 korun. Dufek zdůraznil, že na Slovensku nejnižší příjem překročil 10.000 korun. S růstem mezd by se zvedly i odvody pojistného, dodal předák.

Odboráři s premiérem jednali také o budoucí podobě úrazového pojištění. O něm kabinet s předáky a zaměstnavateli diskutoval začátkem prosince. Tehdy se tripartita na řešení nedohodla. Zatímco podle odborů by úrazové pojištění měla spravovat jediná nová veřejná pojišťovna, podle zástupců zaměstnavatelů by to měly být komerční pojišťovny. Jednotlivé modely projedná koaliční rada, rozhodne pak kabinet.

Dalším tématem jednání byla situace v dopravě, příprava zákona o referendu či digitalizace Česka. Podle ASO by na prosazování záměrů, které se týkají pokrytí vysokorychlostním internetem, příjmu digitálního vysílání či elektronického vyřizování dokumentů s úřady, měl dohlížet vládní zmocněnec. Stát by se jím podle návrhu odborářské asociace mohl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, upřesnil Dufek.

Předseda vlády se dnes sešel také se šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů a s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy. Tripartita se letos sešla desetkrát. Podle Sobotky chce kabinet se sociálními partnery i v příštím toce své záměry projednávat a spolupracovat na přípravě zákonů. V tiskové zprávě dnes úřad vlády zmínil zákon o sociálním bydlení, novelu stavebního zákona, normu o prokázání původu majetku či zavedení elektronické evidence tržeb. Tripartita se má sejít 2. února.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?