Atomový zákon nedělá sokolovské nemocnici problémy

30. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle nového atomového zákona by do konce roku 2002 měla mít rentgenologická pracoviště v nemocnicích přístroje, které by odpovídaly přísnějším normám než dosud. V sokolovské nemocnici s dodržením zákona nebude pravděpodobně žádný problém. "Naše nemocnice již v předstihu obnovila svá rentgenová pracoviště tak, aby vybavení bylo v souladu s novým zákonem, a investovala z vlastních zdrojů 30 milionů korun...


Sokolov - do příslušných pracovišť,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr. Robert Lepič s tím, že je ještě nutné zakoupit nový přístroj na oddělení nukleární medicíny v hodnotě půl druhého milionu.

„Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví, v rámci jejich programu na obnovu těchto zařízení, o dotaci ve výši 500 tisíc.“

Podle primáře radiodiagnostického odělení v Sokolově MUDr. Vojtěcha Sychra je zákon dosti obecný, přesto však v něm došlo k několika zásadním změnám.

„Jedna z nich je, že přístroje musí mít provozní zkoušky, které odhalí případné odchylky v zobrazení, tak aby se snímkování nemuselo opakovat.“

Zcela jiná situace ovšem panuje v Chebské okresní nemocnici, kde některé odpovídající vybavení chybí a možnost jeho brzkého zakoupení je zatím v nedohlednu.

„Pořídili jsme dva nové přístroje. Ovšem stávající diagnostické a terapeutické jsou již nevyhovující. Musíme je nahradit,“ řekl primář chebského radiodiagnostického oddělení MUDr. Vlastimil Hájek.

Podle jeho vyjádření je zapotřebí na dvě nová diagnostická zařízení zhruba 24 milionů a za terapeutická by nemocnice měla zaplatit přibližně třikrát tolik.

„Ostatní nařízení vyplývající z nového zákona jsme ale schopni plnit,“ dodal primář.

MARTIN POLÁK, Plzeňský deník, 28.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?