Audit:Zrušte oddělení

24. 3. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V opavské Slezské nemocnici panuje nervózní nálada. Podle výsledků auditu, který si nechalo vypracovat vedení Moravskoslezského kraje, by nemocnice měla přijít o dvě oddělení, padesát lůžek a osm lékařů.


Společnost RGM medical, která audit zpracovala, navrhla vedení kraje zrušit kožní oddělení, spojit oční oddělení s chirurgií, přesunout ortopedii do nemocnice v Krnově a snížit počet lůžek na neurologii. Na urologii by naopak mělo lůžek přibýt. Kraj by podle nich ušetřil 294 milionů korun. Lékařům ale nikdo nic neoznámil.

„Kraj chce převést nemocnice na akciové společnosti. My s tím ale nesouhlasíme. Nikdy jsme neviděli žádnou analýzu, ze které by bylo patrné, proč je potřeba rušit nebo přesunovat oddělení,“ řekl lékař dětského oddělení Slezské nemocnice a zároveň šéf lékařského odborového klubu Dalibor Hudec.

Podle mluvčí kraje Šárky Vlčkové není o změnách v nemocnici ještě jasno. „Analýza je jedna věc, kroky krajského úřadu věc druhá. Ještě o nich budeme jednat,“ řekla Vlčková.

Podle Dalibora Hudce z Lékařského odborového klubu na návrh omezit péči ve Slezské nemocnici doplatí pacienti. „Například na ortopedii už nyní lidé čekají dlouho. Po přesunu se zdvojnásobí. V Krnově odoperují v budoucnu dvakrát více pacientů. Kraj možná ušetří, ale lidem to nijak nepomůže,“ řekl Hudec.

Ve Slezské nemocnici pracuje deset let a podobné úvahy už zažil. Nikdy se ale neuskutečnily. Vedení nemocnice se brání změnám i tentokrát.

„Mou prioritou je udržet počet lůžek, který už tak máme nejnižší v kraji a možná i nejnižší v České republice. Také bych chtěl zvrátit zeštíhlování ortopedického oddělení. Na tyto dvě věci budeme při jednání s krajským úřadem klást největší důraz,“ uvedl ředitel nemocnice s 534 lůžky Milan Cvek.

Úvahy o rušení odstartovala akce lékařů

Vedení Moravskoslezského kraje hledá úspory také ve spolupráci krajských nemocnic. Hejtman Jaroslav Palas prohlásil, že by všechny měla od 1. července zastřešovat jediná příspěvková organizace.

„Krajské nemocnice jsou velmi nemocné a jestli do nich neřízneme, minimálně čtyři z nich zaniknou,“ prohlásil v Českém rozhlase Jaroslav Palas. Současní šéfové nemocnic by se tak stali řediteli jednotlivých poboček.

O nákupech drahých přístrojů by centrálně rozhodoval management příspěvkové organizace. Poprvé se o změnách v krajských nemocnicích začalo mluvit ve chvíli, kdy 562 lékaři podpořili akci Lékařského odborového svazu, a podali výpovědi.

Vedení kraje zasedne s řediteli

O přesunu oddělení bude vedení kraje ještě s řediteli všech osmi krajských nemocnic jednat. „Sejde se rada i zastupitelstvo kraje. Mluvit budeme s vedením nemocnic. Tato analýza není dogma, kterého se kraj bude držet, celé je to věcí dalšího jednání,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Vedení opavské nemocnice proto vyčkává. Lékařům doposud nic neoznámilo. „Dokud nebude úplně jasno, žádné výpovědi nechystáme,“ uvedl tiskový mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda.

Pacientům se rušení lůžek nelíbí

S přesuny nebo rušením oddělení ve Slezské nemocnici Opavané nesouhlasí. Dojíždět do vzdálených měst se jim nechce.

„Je mi téměř šedesát let a opravdu je pro mě těžké se dostat do Krnova. Musel bych požádat syna, ale ten bydlí v Ostravě, takže by se nám cesta za lékařem hodně prodražila,“ řekl Sedmičce Opavan Vladimír Kužel.

Milan Kopča se ale vedení kraje nediví. „Lékaři nejprve hrozili, že odejdou. Radní proto začali vymýšlet, jak lidem zajistit nejlepší lékařskou pomoc. Pak si to lékaři rozmysleli a už se jim zase něco nelíbí. Neměli si brát pacienty jako rukojmí pro dosažení svých zájmů a možná by všechno zůstalo, tak jak to bylo doposud,“ uvedl Kopča.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?