Až 72 % Čechů nepozná padělaný lék

6. 5. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý měsíc hlásí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nový výskyt padělků léků a počet odhalených případů narůstá. Často se jedná o specializované přípravky na předpis, jako jsou antibiotika nebo cytostatika. Nelegální léky ale mohou obsahovat zdraví škodlivé látky a jejich užití může přímo ohrozit zdraví člověka. Riziko narůstá v souvislosti s tím, že více než 72 % Čechů by padělaný lék nepoznalo.


Část si také předpisové léky obstarává přes internet, kde je riziko koupě nelegálního léčivého přípravku největší. To vyplynulo z aktuálního průzkumu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Padělané léky představují závažnou hrozbu pro zdraví pacientů. „Pokud už nějakou účinnou látku obsahují, může jít o jiné množství, než je doporučené dávkování. Časté jsou také případy, kdy lék obsahuje naprosto jiné látky, jako třeba křídu. Setkali jsme se i s tím, že padělek obsahoval jed
na krysy. Důvodem může být fakt, že nelegální léky se často vyrábí v nevhodných a nehygienických podmínkách,“ uvádí Duncan Elson, expert na bezpečnost léků.

Nebezpečí číhá uvnitř

Nelegální léčiva a padělky jsou zrádné v tom, že se tváří jako originální. Téměř tři čtvrtiny Čechů tvrdí, že by je od pravých léků nerozeznalo.

„Zkopírovat balení není pro padělatele problém. Falešný lék často odhalí až snaha o jeho dohledání podle čísla šarže nebo chemický rozbor, což běžný člověk pochopitelně nemůže udělat,“ uvádí Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP a dodává: „Právě kvůli ochraně pacientů vzniká systém ověřování léků. Krabičky budou od roku 2018 opatřeny speciálním 2D kódem, který lékárník načte a uvidí, zda je lék pravý.“

Pomoc při pochybách

Systém by mohli využívat i lidé, kteří si lék zakoupí na internetu. Právě to je způsob, kudy se padělané léky dostávají k uživatelům nejčastěji. „Nejedná se přitom jen o volně prodejné léky a doplňky stravy. Podle našeho průzkumu* si až desetina lidí po internetu obstarává i specializované léky na předpis. Nejčastěji se jedná o antibiotika nebo cytostatika, která se používají k léčbě nádorových onemocnění,“ informuje Jakub Dvořáček z AIFP.

I takto zakoupené léky by pacienti při pochybách mohli donést do lékárny a s lékárníkem si pomocí 2D kódu ověřit jejich pravost. „V tuto chvíli zkoumáme připravenost zdravotního prostředí na zavedení systému a všechny možnosti, jak bychom jej mohli využívat, abychom pacienty co nejvíce ochránili,“ informuje o aktuálním stavu projektu Jakub Dvořáček.

Právě lékárníkům lidé důvěřují nejvíce. V případě podezření na neoriginální lék by se 70 % z nich obrátilo o radu právě na ně. Oproti roku 2013** se důvěra v lékárníky zvýšila o 14 %. Další nejčastější možností, kam by se pacienti obrátili, je na svého ošetřujícího lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?