Babiš chce podat trestní oznámení na nemocnici, již vedl Němeček

11. 11. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chystá trestní oznámení kvůli hospodaření ostravské fakultní nemocnice, kterou v minulosti vedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). S tím má Babiš dlouhodobě spory. Babiš informaci o trestním oznámení zveřejnil na svém internetovém blogu.


Už dříve upozorňoval na údajně nevýhodné nákupy zdravotnického zařízení v ostravské nemocnici. Podle nemocnice už policie podezření prověřovala a případ byl odložen. Němeček na oznámení reagovat nechce, podle něj by vláda měla řešit skutečné problémy ve zdravotnictví.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si myslí, že by si to ministři měli mezi sebou vyříkat, a ne podávat trestní oznámení.

Ministři se přeli už v minulosti. Znovu se spor rozhořel v pátek, kdy Němeček kritizoval média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Tvrdil, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Babiš pak Němečkovi doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Roztržkou se bude ve středu zabývat koaliční rada.

Babiš na kritice Němečka trvá a tvrdí, že Němeček se snaží odvést pozornost od problémů, které v resortu má a které neřeší. „Mým hlavním zájmem je, aby se tu nerozkrádaly veřejné finance. Proto se chystám podat trestní oznámení na hospodaření ostravské fakultní nemocnice,“ uvedl v blogu Babiš. Babišova podezření se týkají nákupu kybernetického nože či počítačové tomografie (CT).

„Na něco takového reagovat určitě nebudu. Potřebujeme řešit skutečné problémy českého zdravotnictví, nikoliv eskalovat vnitrokoaliční rozmíšky,“ napsal ČTK Němeček.

„Je to věc, která je metodou pana Babiše, pro nás, pro sociální demokraty to není metoda. My nebudeme podávat trestní oznámení na ministry z hnutí ANO,“ řekl novinářům Sobotka. Dodal, že Němeček jej ujistil, že má čisté svědomí. Podle ministerského předsedy by koalice neměla plýtvat silami na takovéto přestřelky.

„K otázce CyberKnife (kybernetického nože) mohu potvrdit, že nákup přístroje již byl v rámci trestního oznámení prošetřován policií a celý případ byl státním zastupitelstvím odložen,“ napsal ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný. Podle něj pořizování přístrojové techniky kontroloval i audit ministerstva financí. Nemocnice zatím nemá výslednou zprávu k dispozici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?