Babiš řešil v českobudějovické TSE dlouhou certifikaci výrobků

26. 8. 2018 21:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal dnes s vedením českobudějovické firmy TSE o problémech s dlouhou certifikací nových výrobků zdravotnické techniky. Firma TSE, bývalá Tesla, čeká již téměř rok na certifikaci otevřených vyšetřovacích lůžek, přišla kvůli tomu o zakázky za miliony korun. Řekl to jednatel firmy TSE Karel Fiedler.


Otevřené vyšetřovací lůžko začala TSE vyvíjet a vyrábět sama, protože spolupráce s českým subdodavatelem nefungovala. „Teď už čekáme rok na certifikáty, mohli jsme ho prodávat už loni - v říjnu jsme ho dali na certifikaci, přišli jsme o zakázku na východě, a když to nebude do (letošního) září, přijdeme o další miliony v Uzbekistánu. Je to problém celé Asociace výrobců zdravotní techniky,“ řekl Fiedler.

Babiš řekl, že zorganizuje schůzku ministrů zdravotnictví a ministra průmyslu. „Je to neuvěřitelná byrokracie úředníků, takhle to nemůže fungovat, protože stát je tady pro lidi a pro podnikatele. Určitě se tomu budu věnovat,“ řekl Babiš.

Podle Fiedlera stát zaspal. Problém je i podfinancovanost, ministerstvo průmyslu a obchodu nemůže sehnat kvalitní pracovníky a je zavalené. „Někteří šéfové některých úřadů se dostali pryč - říká se tomu žába na prameni - tak věřím, že do budoucna změna nastane,“ řekl Fiedler. U zdravotní techniky, jak řekl, je vysoká přidaná hodnota. „Máme vývoj, konstrukci, tam se prodává česká chytrost,“ doplnil.

Firmě TSE loni stouply tržby o 22 procent na 590 milionů korun a zdvojnásobila zisk po zdanění na pět milionů. Jak řekl Fiedler, povedlo se to díky konsolidaci, efektivnější práci s lidmi a novým technologiím. Loni i předloni investovala TSE asi 40 milionů, letos 30 milionů, 80 až 90 procent peněz do technologií. Letos plánuje tržby 599 milionů.

Hlavním výrobním programem je elektronika, na tržbách se nejvíc podílí osazování desek. „Umíme osazovat desky plošných spojů jak pevné, tak pružné, díky tomu, že jsme do společného podniku přivedli německo - japonskou firmu, která dělala jenom pružné spoje,“ řekl jednatel.

Postupně roste výroba zdravotní techniky, letos bude podíl na obratu přes 20 procent. TSE dělá zdravotnické prostředky pro neonatologii jako inkubátory, fototerapeutické lampy, letos nově otevřená lůžka. Všechny produkty testuje a konzultuje s českobudějovickou neonatologií.

Asi 80 procent produkce firma vyváží, nejvíc do Asie, arabských států, letos se jí daří v jižní Americe. „Doufám, že od čtvrtého kvartálu to bude celý příští rok Rusko a hodně se to rozjede,“ řekl jednatel.

TSE má asi 200 zaměstnanců, jejichž průměrná hrubá mzda (bez platů vedení) je 29.000 Kč. Loni mzdy stouply o deset procent, letos to bude o pět procent. Chybí odborníci. Historie firmy, nástupce státního podniku Tesla Karlín, sahá do roku 1959, kdy v Českých Budějovicích Tesla otevřela závod. TSE ho koupila v privatizaci v roce 1992.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?