Babiš zas ostře kritizoval resort zdravotnictví za únik financí

21. 11. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ostře kritizoval ministerstvo zdravotnictví za úniky financí ve zdravotnickém systému. Podle něj by resort ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) měl dohlížet na kvalitu a dostupnost péče, resort financí by měl "mít větší slovo" v úhradách a financích.


Babiš to řekl na sjezdu zdravotnických odborů. Zopakoval, že jeho hnutí ANO ale o resort zdravotnictví neusiluje. Němečka Babišův návrh překvapil. ČTK řekl, že „skoro nevěří, že to tak mohl podat“.

Babiš zdravotnictví kritizuje dlouhodobě. Jeho spor s Němečkem se vyostřil minulý týden. Ve středu oba uváděli, že neshody nemají.

„Ministerstvo zdravotnictví nečinně přihlíží, místo aby řídilo své nemocnice,“ uvedl Babiš. Podle něj jsou nákupy přístrojů a materiálu netransparentní a předražené a vedení nemocnic si „navykla na podivný systém úhrad“. Podotkl, že jednotlivé nemocnice dostávají od zdravotních pojišťoven za srovnatelné výkony jiné částky a nakupují zdravotnické prostředky přes zprostředkovatele. Platí jim pak vysoké provize místo toho, aby si zboží objednaly přímo od výrobce.

Netransparentnímu financování prý napomáhá nesrozumitelná úhradová vyhláška. „Ministři zdravotnictví jsou bývalí ředitelé nemocnic. Vědí, kam úhrady přihrát. Nelze se pak divit, že dopřejí své nemocnici vyšší příjmy,“ podotkl šéf resortu financí. Ministr zdravotnictví Němeček řídil dřív ostravskou fakultní nemocnici. Babiš ho už dřív kritizoval za nákup přístrojů, podle něj byl předražený. Kvůli nákupu tzv. CyberKnife podal Babiš trestní oznámení.

Podle Babiše má české zdravotnictví dobrou kvalitu, ale je dlouhodobě špatně vedeno. „Bez ohledu na to, kdo má ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí, by mělo mít ministerstvo financí větší slovo v úhradách, ministerstvo zdravotnictví by se mělo starat o dostupnost a kvalitu péče,“ uvedl Babiš. Zopakoval, že jeho hnutí ANO o zdravotnický resort neusiluje.

Němeček řekl, že kroky k transparentnosti činí už od svého nástupu. Teď poslal do vlády zákon, který povinně uloží všem zdravotním pojišťovnám zveřejňovat dodatky, smluvní vztahy. Zatím to dělá jen Všeobecná zdravotní pojišťovna, ostatní pojišťovny mají obavy, zda je to právně možné.

„Za těch několik měsíců jsme pro transparentnost v českém zdravotnictví udělali víc, než se tady udělalo za mnoho a mnoho posledních let. Ale samozřejmě nejde vše udělat ze dne na den,“ řekl Němeček a dodal, že plánuje ještě přehledný a férový systém financování za diagnózu DRG. „Byl bych velmi rád, abychom měli čas se těmto krokům věnovat a nemuseli reagovat na různé žabomyší války,“ prohlásil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?