Babiš: Zdravotnictví má dost peněz na provoz, ne na investice

11. 4. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví má podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) dostatek peněz na provoz, ale nemá je na investice. Důvodem je nehospodárnost, například managament státních a krajských nemocnic není motivován k tomu, aby šetřil, řekl Babiš na tiskové konferenci. Podle něj tak nelze problémy zdravotnictví řešit jen navyšováním plateb za státní pojištěnce. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje výroky ministra financí za výsměch zdravotníkům.


Ministr Babiš upozornil na to, že v letech 2014 až 2015 dostalo zdravotnictví navíc 25 miliard korun, zatímco školství jen čtyři miliardy. Včetně roku 2016 je to pro zdravotnictví podle něj navíc až 33 miliard korun.

Podle shodného propočtu odborů a lékařské komory naopak přišlo zdravotnictví v letech krize kvůli úsporným krokům a nenavyšování odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané, o 30 miliard korun. Pro stabilizaci zdravotnictví by je tam měl stát vrátit, tvrdí lékaři.

„Není možné řešit problém českého zdravotnicí jen tím, že někdo stále křičí navyšte odvody státních pojištěnců. To jsme samozřejmě udělali a podstata je to, že problémy zdravotnictví se neřeší. Myslím si, že české zdravotnictví má dostatek prostředků na provoz, ale nemá je na investice,“ uvedl ministr. Krátkodobým řešením je podle něj motivovat vedení státních a krajských nemocnic na zlepšení hospodářských výsledků. „Problém je, že státní a krajské nemocnice nemají motivovaný management, aby šetřil. Žijí s tím, že to někdo zaplatí,“ dodal Babiš.

Ministr zdravotnictví s ním rozhodně nesouhlasí. „Já myslím, že to už není ani veselé, kdyby byl 1. duben, tak řekneme, že je to vtipné, teď už to vtipné není. Myslím si, že je to skoro trošku výsměch zdravotníkům, protože rezervy, které ve zdravotnictví byly, jsou vyčerpány a já si myslím, že je třeba zareagovat realisticky a na tu argumentaci zdravotníků prostě reagovat podle toho, jak ta skutečnost vypadá,“ řekl Němeček novinářům v Ostravě v reakci na Babišovu kritiku.

Podle Babiše by mělo být zavedeno centrální schvalování velkých investic do přístrojového vybavení, a to na úrovni ministerstva zdravotnictví, financí a Všeobecné zdravotní pojišťovny. Celkově má podle Babiše české zdravotnictví ve srovnání s Evropou vysoce nadstandardní přístrojové vybavení.

Na ministerstvu zdravotnictví rozhoduje o nákupech drahé techniky přístrojová komise. Za dva roky projednala 248 žádostí, nedoporučila 24. Celková odhadovaná roční úspora peněz veřejného zdravotního pojištění u nedoporučených přístrojů činí zhruba 400 milionů korun, uvedl ministr zdravotnictví ve zprávě pro vládu jako součást informace o systémových změnách, které mají zvýšit efektivitu a transparentnost veřejného zdravotního pojištění.

Babiš zároveň řekl, že poslal prezidentu České lékařské komory (ČLK) Milanu Kubkovi dopis, ve kterém se ohradil proti plánům komory v souvislosti s její připravovanou kampaní s názvem Zdravotnictví volá o pomoc. Ta by měla být vedena v první fázi na sociálních sítích, vrcholit by měla s podzimními krajskými volbami. Komora chce učinit zdravotnictví jejich zásadním tématem.

Na kampaň si najala ČLK agenturu, která se osvědčila před pěti lety při kampani s výpověďmi lékařů z nemocnic Děkujeme, odcházíme. Podle Babiše jde o mrhání prostředky, agentura je příliš drahá. Kubek k tomu řekl, že ČLK si může najmout, koho chce. Platí agenturu z příspěvků svých členů.

Ministr upozornil, že podle zákona by měla být ČLK nepolitickou organizací. „Obávám se, že ČLK plní roli odborových organizací a ztrácí legitimitu svých členů,“ uvedl Babiš. Kubek kritiku odmítl, připomněl, že v širším vedení ČLK pracuje řada lékařů, kteří se vedle odborné práce pro stavovskou organizaci věnují také politice, mezi nimi i členové ANO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?