Bakterii našli za obložením

4. 1. 2008 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
První kojenec se nemocniční infekcí nakazil 23. října 2005. Situace se pak vyhrotila natolik, že 2. listopadu jeden novorozenec na následky infekce zemřel. Novorozenecké oddělení v Třebíči muselo být okamžitě uzavřeno a hledala se příčina výskytu nebezpečné infekce. Ta se brzy našla...


První kojenec se nemocniční infekcí nakazil 23. října 2005. Situace se pak vyhrotila natolik, že 2. listopadu jeden novorozenec na následky infekce zemřel. Další museli být v kritickém stavu transportováni na dětskou kliniku do Brna. Tam se léčili i několik týdnů.

„Postupně k nám bylo převezeno pět dětí. U všech se jednalo o závažnou až velmi závažnou sepsi (zaplavení organismu bakteriemi - pozn. redakce), která měla těžký průběh. U nás ale žádné nezemřelo. Malým pacientům celkově selhávaly orgány,“ informovala mluvčí brněnské nemocnice Anna Nesvadbová. Novorozenecké oddělení v Třebíči muselo být okamžitě uzavřeno a hledala se příčina výskytu nebezpečné infekce. Ta se brzy našla.

„Původce infekce Klebsiella oxytoca byl izolován z dřevěného rámu vaničky, kde personál novorozence koupal. Celé oddělení muselo být sanováno,“ upozornil ředitel Krajské hygienické stanice (KHS) v Jihlavě Jan Říha. Nemocnice nakonec za pozdní nahlášení epidemie dostala od KHS pokutu 50 tisíc korun. O tak závažném případu nebyl tehdy informován ani zřizovatel nemocnice - krajský úřad.

„Dozvěděli jsme se o tom až v souvislosti s výpovědí, kterou dostal pan Kozák za záměnu dětí. Tehdy nám ředitel řekl, že to bylo již druhé pochybení pana Kozáka. Podrobnosti ale neuvedl,“ sdělil náměstek pro krajské zdravotnictví Pavel Hájek (ODS).

„Závazná pravidla pro hlášení mimořádných událostí z nemocnic zřizovateli byla stanovena v roce 2007,“ řekl ředitel nemocnice Petr Mayer.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?