Banky svedou boj o účty VZP

7. 3. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna vyhlásila veřejnou obchodní soutěž na změnu banky. Do tendru o lukrativního klienta se hlásí KB, ČSOB i GE Capital Bank...


Úvahy státu o přesunu účtů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) do Komerční banky, což by zlepšilo její pozici před privatizací, se zatím nepodařilo dotáhnout do konce. VZP se totiž rozhodla vypsat veřejnou obchodní soutěž, kde hledá tuzemskou banku, která jí od června letošního roku povede běžné a vkladové účty a bude pro ni zajišťovat platební styk. Až dosud tyto účty, přes které projde ročně 80 miliard korun, spravovala výlučně Československá obchodní banka a GE Capital Bank.

„Vyhodnotit nabídky bude složitý proces,“ připustil Richard Schwarz, předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ten už před časem řekl, že motivem tendru je získat VZP stabilního partnera. Pozici ČSOB podle něj ztěžuje žaloba Nomury kvůli uvalení nucené správy na IPB a jejímu následnému převzetí Obchodní bankou.

Schwarz ovšem včera HN sdělil: „Nikde není řečeno, že změna banky se bude týkat všech účtů. Naším hlavním záměrem je rozložit rizika. Vyloučena není ani varianta, že některé účty, které VZP nyní vede výlučně v Československé obchodní bance a v GE Capital Bank, v těchto ústavech nadále zůstanou.“ Samotné nabídky musí být zadavateli tendru předány do 5. dubna.

„Komerční banka se tendru pochopitelně zúčastní, protože stojí o dobré klienty. A tím VZP je,“ řekla HN mluvčí KB Marie Růžičková.

Pokud by KB v tendru uspěla, získala by klienta v době, kdy by podle privatizačního vládního harmonogramu měl být nový strategický partner již vybraný. V rámci cenového vyjednávání by však vítězství v tendru o účty VZP mohlo sehrát určitou roli.

Jiného významného klienta - Fond národního majetku, získala Komerční banka minulý měsíc. O tom, že bude spravovat účty fondu, rozhodla vláda.

S účastí v soutěži o účty VZP počítají i Československá obchodní banka a GE Capital Bank. Zájem o tendr však podle zjištění našeho listu mají prakticky všechny tuzemské banky a podle odborníků lze očekávat, že o tak velkého klienta, na kterého je navázáno 40 tisíc lékařů, svedou finanční domy velmi ostrý boj.

„Je dobré, že rozhodnutí o změně bankovního domu nepadlo od zeleného stolu a že VZP bude v tendru ověřovat nabídky tuzemských bank. Jsme připraveni jí předložit dobré podmínky,“ komentoval krok pojišťovny Milan Tománek, mluvčí ČSOB. Ta zatím vede největší část účtů pojišťovny. Získala je vloni v létě, když převzala Investiční a Poštovní banku.

Do samotné IPB a GE Capital Bank se přitom účty VZP dostaly na základě rozhodnutí vlády o vylepšení bilance IPB a AGB před prodejem zahraničnímu investorovi. Původní idea přesunu těchto účtů do Komerční banky by se tedy odehrála na základě stejné filozofie.

Olga Skalková, Hospodářské noviny, 6. 3. 2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?