Jan Bartošek chce peníze na prevenci drog ze spotřební daně

1. 12. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Místopředsedy Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) chce vyčlenit jedno procento z vybrané spotřební daně na prevenci závislostí. Podává kvůli tomu pozměňovací návrh k protikuřáckému zákonu.


Opatření by podle Bartoška poskytlo pro preventivní programy zhruba 650 milionů korun ročně, zatímco teď do této oblasti míří 170 milionů korun. Místopředseda Sněmovny předpokládá, že by se dostatečným financováním protidrogové prevence podařilo snížit náklady, které užíváním drog vznikají.

„Jedná se o to, aby problémy se závislostí byly zachyceny v co nejranějším stadiu a mohlo se s nimi pracovat,“ řekl Bartošek. Včasné rozpoznání závislosti podle něj může zabránit rozpadům rodin, škodám způsobeným kriminalitou, jíž se dopouštějí drogově závislí, a nákladům spojeným s léčbou závislých. „Přicházíme s návrhem a říkáme: Ano, stát zainvestuje víc, než kolik v současné době dává. Ale práce, která se bude dělat kvalitně, sekundárně přinese úspory ve státním rozpočtu,“ řekl.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil upozornil na to, že v současnosti je financování preventivních programů v Česku hluboko pod úrovní zemí západní Evropy, nevhodný je podle něj i způsob rozdělování peněz. „Prostředky jdou dotačním systémem, protože jsou z roku na rok v malém balíčku. A my víme, že potřebujeme systémové financování,“ řekl

Bartošek návrh na financování protidrogových programů z výnosu spotřební daně navrhl už při předchozím neúspěšném jednání o protikuřáckém zákonu ve Sněmovně. Tenkrát mu chybělo 15 hlasů ke schválení návrhu. „Samozřejmě o tom s kolegy mluvím, snažím se pro to získat podporu. Povede to ke zjednodušení systému, stabilizaci dané oblasti,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?