Baťova nemocnice začala vyžívat metodu direktivní angioplastiky

10. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky zmařených životů se ročně podaří zachránit špičkovým lékařům ve zlínské Baťově nemocnici. Umožní jim to oddělení moderní léčby infarktu, které je ve Zlíně oficiálně zprovozněno od včerejška. Podle přednosty interní kliniky Jaroslava Rybky byl doposud tento zákrok v kraji nedostupný...


„Pacienti tak byli oproti jiným diskriminováni,“ uvedl Rybka.

Ze statistik vyplývá, že za více než polovinou úmrtí stojí onemocnění srdce a cév. Jedním z nich je infarkt, který se zatím v celém kraji léčil podáním roztoku, jenž měl rozpustit krevní sraženinu. Ta ucpala věnčitou tepnu, která zásobuje srdce kyslíkem a živinami. Úspěšnost léčby však je přibližně jen poloviční. Nyní mohou zdravotníci nabídnout direktivní angioplastiku. Úspěšnost zákroku se podle vedoucího oddělení Zdeňka Coufala pohybuje až kolem pětadevadesáti procent. Metoda spočívá zavedením tenké cévky přes pravé tříslo až k srdci. Následuje označení věnčitých tepen kontrastní kapalinou. Pokud se prokáže, že tepna je ucpaná, lékaři ji mohou roztáhnout nafouknutím malého balónku. Místo je možné zajistit i drátěnou výztuží.

Zákrok je však nejvhodnější provést do hodiny od vzniku infarktu. Pacienti tak doposud byli převáženi do pracovišť invazivní kardiologie v Brně a Olomouci. Nicméně poměrně často se však stávalo, že časový termín nebylo možno splnit. Například nebyl k dispozici vrtulník. To by se již brzy mělo stávat jen minimálně.

Další výhodou nové metody je zkrácení léčby. Ta potrvá několik dní, oproti původním třem týdnům. Rovněž již nebude tolik nutná lázeňská péče. Ušetřené prostředky mohou být investovány do dalšího rozvoje oddělení.

Primář brněnské interní kliniky Ladislav Groch, který na projektu úzce spolupracuje, uvedl, že ve Zlíně bude možné denně provádět sedm až devět výkonů. Z nich podle předpokladů dva až tři budou spočívat v uvolnění tepny, ve zbytku se bude jednat jen o vyšetření. Ve Zlíně se také nebudou provádět chirurgické zákroky, které tak i nadále budou výsadou Brna. Během prázdnin bude oddělení pracovat dva dny v týdnu, od začátku příštího roku je naplánován nepřetržitý provoz. „Ze strany lékařů je to oběť, kterou jsme však po nich požadovali,“ konstatoval Rybka.

Nové ošetření pacientů s nemocemi srdce i cév podporují podle jejich představitelů i zdravotní pojišťovny. Za jeden zákrok mohou nemocnicím uhradit až sto tisíc korun. Záleží, zda je použita výztuž, jejíž cena se pohybuje v desítkách tisíc korun.

DAVID KAROLA, Zlínský a moravský den, 10.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?