Během října by mohly začít fungovat recepty na léčebné konopí

3. 10. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv by měl během října zprovoznit úložiště elektronických receptů, takže by lékaři mohli začít předepisovat pacientům léčebné konopí. ČTK to řekla mluvčí ústavu Lucie Šustková. Reagovala tak na informaci serveru idnes.cz, že v říjnu vyprší lhůta pro použití konopí, které pro české pacienty dovezla firma Elkoplast.


Část konopí odkoupil ústav pro laboratorní analýzy a zbylé konopí, pokud nezačne úložiště v říjnu fungovat, bude zničeno ve spalovně. Celkové množství dovezené marihuany ústav ani ministerstvo zdravotnictví nezveřejnily.

Léčbu konopím povolil zákon od loňského dubna, a to na zmírnění obtíží u dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Zatím se jím nikdo legálně neléčil, pacienti jsou odkázáni na černý trh a vlastní výpěstky.

Povolení k dovozu marihuany pro léčení má firma Elkoplast, která letos v dubnu už první dávku konopí z Nizozemska do Česka dopravila. Aktuálně běží tendr na českého pěstitele, ve druhém kole má 16 registrovaných zájemců předložit cenovou nabídku. Vítěz by podle Šustkové měl být znám v průběhu 4. čtvrtletí. Na český trh by měl dodat 40 kilogramů léčebného konopí.

„Nakoupili jsme celkem 505 gramů konopí v celkové ceně 138.928 korun za za účelem vývoje a validace metody pro stanovení účinných látek a kontrolu čistoty léčebného konopí,“ potvrdila Šustková s tím, že vyvinuté metody budou sloužit pro kontrolní činnosti, které ústav provádí ze zákona. Dávka se až na pár gramů spotřebuje na testy téměř celá, zbytek bude zničen.

Pokud by registr v říjnu začal fungovat, záleží podle mluvčí na zájmu pacientů a na ochotě lékařů recepty psát, ale i na tom, kolik léčebné drogy dovozce doveze. „Pokud bude zájem a bude tu konopí, bude je možné předepisovat a vydávat,“ potvrdila s připomínkou, že lékaři a lékárníci mají na využití této léčby rozdílné názory.

Pro spuštění registru musel ústav vyřešit výhrady k souladu činnosti s platnou legislativou. Musel také řešit nákup licencí k systému. „Probíhala a probíhají intenzivní jednání o narovnání, aby vše bylo dáno do souladu se zákonem a registr mohl být v průběhu října spuštěn,“ řekla mluvčí.

K osudu konopí nakoupeného v Nizozemsku server idnes.cz uvedl, že firma Elkoplast počítá s tím, že když nebude do konce října možno konopí začít poskytovat českým pacientům, nechá ho zmrazit. Tím se použitelnost léčebné drogy prodlouží do října 2015.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?